In perioada 14-22 martie 2016, Federatia YMCA Romania organizeaza in Baia Mare-un curs de formare pentru lucratori de tineret din 7 tari: Italia, Serbia, Albania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia si Romania. Din tara noastra participa lucratori de tineret din Baia Mare, Cavnic, Arad, Timisoara, ei fiind implicati activ in structurile asociative membre ale Federatiei YMCA.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a dezvolta abilitățile si competentele participanților, pentru ca acestia organizeze programe si activitati pentru tineri la standarde calitative inalte, comunitatile deservite fiind multietnice, multiculturale, multi-religioase.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: imbunatatirea competentelor  lucratorilor de tineret si liderilor de programe de a crea programe bazate pe educatie non-formala care se adreseaza comunitatilor multi-etnice, multi-religioase, sociale și multi-culturale, dezvoltand-si atat cunostintele dar si abilitatile in sfera cooperarii, muncii în echipă, responsabilitatii, comunicarii, ascultarii active, inițiativei, creativitatii, constientizarii propriilor reactii la evenimente si situatii neprevazute pentru a lupta impotriva etichetarii, prejudecatii, stereotipurilor,rasismului, xenofobiei, extremismului de orice fel,  dezvoltarii de atitudini si comportamente non violente, incluzive.

Proiectul propune o combinație inedita de metode și instrumente care deservesc tematicile principale: educatie pentru drepturile omului, multiculturalitate, filosofia UBUNTU( Africa: I AM because YOU ARE: Eu EXIST pentru ca TU EXISTI), just peace( justitie si pace), munca cu tinerii, gandire critica.

Metodele educationale nonformale folosite sunt: invatarea holistica, self-learning, invatarea experientiala, “playing to learn and learning to play”, simulari , jocuri de rol, dezbteri, prelegeri, biblioteca vie, tehnica intrebarilor socratice,  facilitare grafica,  ateliere, flashmob, media,  evaluare, etc.

“Arhiepiscopul Desmond Tutu ( laureat al Premiului Nobel pentru Pace) spunea ca “Ubuntu” inseamna a aduna oamenii impreuna, a-i conecta, acest concept bazandu-se pe umanitate,  fiecare dintre noi existam prin prisma celui de langa noi, ne influentam reciproc . Respectul, grija, dragostea, umanitatea sunt  ceea ce trebuie sa ne caracterizeze. Prin acest training oferim instrumente de lucru durabile pentru toți lideriide programe și lucrătorii de tineret din  organizațiile participante pentru a-i ajuta in munca lor cu voluntarii și beneficiarii din comunitatile lor,  în contextul drepturilor omului, a democrației și a egalității. Ne dorim ca la finalul acestui proiect sa avem 28 de participanti cu competente dezvoltate, 7 organizatii europene cu un personal calificat si motivat,  creatii realizate cu tehnica facilitarii grafice si video. Post training, participantii trebuie sa implementeze cate un eveniment/actiune/program in organizatiile lor pe tematicile proiectului, astfel incat vor exista cel putin 7 actiuni /evenimente noi in 7 tari europene intr-un timp relativ scurt, creind o sinergie de idei si proiecte transformatoare pentru organizatiile implicate in proiect.”- Alexandra Canta, coordonator proiect.

In dupa masa zilei de 20 martie 2016, cu incepere de la ora 16, va avea loc un eveniment public – o vizionare a unui  scurt metraj  despre intoleranta dintre oameni, film distins cu premiul “Heart of Sarajevo”- cel mai bun scurt metraj la Festivalul de Film de la Sarajevo, fiind nominalizat in 2008 la premiile Academiei Europene de Film. Scurt metrajul va constitui premisa de la care tinerii prezenti: din cele 7 tari europene si tinerii baimareni vor avea o dezbatere pe tematica drepturilor omului, diversitatii, tolerantei, acceptarii, incluziunii , luptei importiva discriminarii, xenofobiei, rasismului, extremismului de orice fel. Evenimentul public se va incheia cu un flashmob realizat de catre participanti in Piata Millennium.

Proiectul “I AM because YOU ARE” este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Erasmus Plus  si  este organizat impreuna cu partenerii: YMCA Gabrovo-Bulgaria, YMCA Tirana-Albania, YMCA Serbia, YMCA Ucraina, YMCA Bitola –Macedonia, grupul informal Vagamondo – Italia.

EU flag-Erasmus+_vect_POS