Federatia YMCA Romania a organizat in Baia Mare in perioada 28 octombrie – 6 noiembrie  2013 proiectul “Re:Act-Re:Make-Re:Solve” destinat celor  30 de tineri din 6 tari: Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Letonia, Ungaria si Romania .

Proiectul a promovat cetatenia activa si responsabila in gasirea si promovarea de solutii privind protectia mediului prin arta si design, prin schimbul de bune practici in reciclarea creativa. Echipa de implementare a proiectului a folosit media si reciclarea creativa ca instrumente de invatare interculturala in munca cu tinerii. Atmosfera incluziva a acestui proiect a stimulat dialogul intre tinerii provenind din zone atat de diferite (Caucaz, Tarile Baltice, Europa Centrala si de Est), solidaritatea, toleranta, a incurajat diversitatea, creativitatea si dezvoltarea de abilitati antreprenoriale. Participantii au invatat cum sa previna dar si cum sa caute solutii creative in problematica de protectie a mediului, cum sa creeze si foloseasca produsele media pentru a-si face cunoscute ideile, au constientizat si au inteles interculturalitatea, au dobandit incredere in sine, au dezvoltat abilitati sociale, antreprenoriale, experimentand lucrul in echipe internationale, comunicand prin arta dar si intr-o limba straina.

Titlul proiectului  nu este ales la intamplare, el continand cei trei piloni de baza in jurul carora sunt cladite obiectivele si activitatile „Re:Act-Re:Make-Re:Solve”:

– a actiona si a reactiona vis a vis de problemele de mediu

– a transforma deseurile si a le da o alta viata prin intermediul reciclarii creative , dar si a face un remake , adica de a repovesti un film, a face un film dupa cel original si a impartasi aceste tehnici si solutii prin intermediul media

– a solutiona creativ problematica deseurilor

In data de 3 noiembrie 2013, toti cei 30 de participanti au oferit copiilor si tinerilor din Firiza un atelier de reciclare creativa, impartasind astfel tehnicile invatate de catre ei pe parcursul proiectului, deseurile folosite pentru a crea noi lucruri utile fiind tetrapack, carton, plastic si textile. Aceasta actiune a avut loc cu incepere de la ora 16, la Caminul cultural din Firiza, in parteneriat cu Asociatia Mansio.

In data de 4 noiembrie 2013, participantii au continuat interactiunea cu cei din comunitatea baimareana, oferind ateliere practice de reciclare creativa beneficiarilor Centrului Social Multifunctional ROMANII. De la ora 17, la Centrul Social Multifunctional Rivulus Pueris (str. Ioan Slavici, cartierul Sasar), cei 30 de tineri provenind din 6 tari au organizat un eveniment public unde au prezentat produsele media (fotografii si videoclipuri) pe care   le-au realizat in acest proiect si prin care inteleg sa transmita mesaje de incluziune, egalitate de sansa, protectia mediului, reciclare creativa, intalnirea finalizandu-se cu un nou atelier practic oferit atat beneficiarilor acestui centru dar si tuturor celor prezenti. Aceste activitati au fost realizate in parteneriat cu Serviciul Public Asistenta Sociala-Consiliul Local Baia Mare.

Schimbul de tineri „Re:Act-Re:Make-Re:Solve a fost finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune si se desfasoara in parteneriat cu: ReCreativity Social Entreprise- Ungaria, Azerbaijan Democratic Student & Youth Organization-Azerbaidjan,  YMCA Georgia, YMCA – IMKA Letonia , Guvernul Tinerilor din Republica Moldova.                                                                  

  Coordonator proiect

Andreea Lazar