COMUNICAT DE PRESA

3 voluntari ai Serviciului European de Voluntariat in lumina reflectoarelor !

Incepand cu luna noiembrie  2012 , FEDERATIA YMCA ROMANIA a derulat proiectul Serviciului European de Voluntariat al Comisiei Europene intitulat „Under limelight”.

Proiectul ” Under Limelight” s-a desfasurat in jurul a 3 voluntari provenind din Georgia (Lia Kadagishvili), Germania (Franziska Scheuermann), Franta (Clement Thomas)  care au efectuat un stagiu de 10 luni in Baia Mare, Romania, cu activitati incepand cu data de 1 noiembrie 2012 pana in 31 august 2013. Voluntarii au  avut oportunitatea de a intelege si a promova  programe de crestere incluziva, de a utiliza si dezvolta instrumente si metode incluzive pentru copiii si tinerii baimareni, comunitatea rroma de pe Craica , scoli, case de tip familial si din spitale.

Voluntarii au beneficiat de un proces de invatare prin activitati din domeniul artei si sportului/activitati in aer liber, obiectivul fiind ca ei sa  isi imbunatateasca cunostintele, sa isi dezvolte abilitati, sa se dezvolte personal si profesional, sa straluceasca si sa performeze. Voluntarii si-au creeat si coordonat propriile workshopuri – Lia: workshop sportiv, Franziska: dans , Clement: skateboard-  si au fost implicati in programele de tineret ale comunitatii, precum si in  proiectele nationale si internationale implementate de organizatia gazda.

“Prin acest proiect am dorit sa creem sub lumina reflectoarelor „ un teren de joaca” pentru copii, tineri si voluntari,  in care ei „sa se joace invatand si sa invete jucandu-se” , sa relationeze,  sa lucreze impreuna in echipa, sa invete unii de la altii, sa ii inteleaga pe ceilalti – educational, cultural- sa se motiveze unii pe altii, sa devina modele de urmat , sa inteleaga importanta voluntariatului si a cetateniei active, fiecare dintre noi avand capacitatea de a schimba  ceva in comunitatea noastra” – Adela Lakatos, coordonator proiect.

Voluntarii implicati in acest proiect, prin intermediul instrumentelor artistice- muzica, dans, TenSing, animatie socio-educativa , dans, teatru intercultural, teatru-forum, teatru improvizatie,  prin intermediul celorlalte ce tin de activitati in aer liber (sport, ecologie), biblioteca vie, cafeneaua publica au  interactionat cu tinerii romani, au invatat de la ei si au descoperit istoria, cultura, mentalitatea, asteptarile noastre,  oferind in schimb propriile traditii, obiceiuri, limba, puncte de vedere, propria perspectiva asupra problemelor tinerilor.