In perioada 16-27 aprilie 2015 Federatia YMCA Romania a organizat un curs de formare pentru lucratori de tineret si tineri lideri din 12 tari: Georgia, Armenia, Belarus, Moldova, Portugalia, Spania, Cehia, Germania, Polonia, Olanda , Serbia si Romania.

Scopul acestui proiect este de a instrui lucrătorii de tineret în utilizarea metodei coaching ca un instrument de intervenție, educație și dezvoltare, în activitatea lor de zi cu zi. Coaching-ul este una cele mai populare metode validate si tocmai de aceea considerăm că înțelegerea și stăpânirea corecta a acestei abordari, a structurii , conceptelor si instrumentelor utilizate, sunt extrem de importante pentru un lucrator de tineret, pentru toti cei implicati in organizatii, in munca cu tinerii si nu numai.

Obiectivele acestui curs de formare au fost : îmbunătățirea abilităților și competențele cheie ale lucrătorilor de tineret și tineri, inclusiv cei cu mai puține oportunități, dialogul intercultural, incluziunea socială prin mobilitatea în scop educațional a celor implicați activ, îmbunătățirea calității în activitatea de tineret printr-o cooperare consolidată între organizațiile de tineret, sporirea dimensiunii internaționale a activităților de tineret și rolul lucrătorilor de tineret și a organizațiilor prin promovarea mobilității și a cooperării între organizațiile din țările participante la program și țările partenere.

Urmare activitatilor din cadrul trainingului, participantii au aflat despre: cat de importanta este folosirea inteligentei emotionale ca un instrument in leadership, au descoperit stilurile de comunicare, au stabilit relații corecte, reale și realiste cu sine și cu ceilalți, si-au imbunatatit competentele digitale, si-au dezvoltat abilitati de coaching, au aflat cum să utilizeze în mod eficient coaching-ul pentru o sedinta de unu-unu, respective in grup și de grup, au aflat exemple de bune practici de coaching de la profesioniști cu experiență din întreaga Europă, practicand totodata si feedback-ul, evaluarea și instrumentele de reflectie.

Metode educationale utilizate au fost non formale: învățarea experiențială, simulări, jocuri de rol, coaching-ul, planificarea acțiunilor, atelier media, energizere, prelegeri și dezbateri, metoda “ a class divided” (o clasă divizată), activitati de/in echipa , ateliere de lucru, intalniri intercultural, exercitii practice, etc. Instrumentele avute in vedere sunt bazate pe dovedite stiintific, ceea ce înseamnă că eficiența lor a fost dovedită de către comunitățile academice specializate în dezvoltare personala si organizațională.

Rezultatul concret al acestui proiect va consta in crearea unui ebook care sa conțina informații de bază și descrierea modului de utilizare a instrumentelor de coaching în programe sociale cu accent pe tineri, și o rețea de coach specializati in munca cu tinerii. Ebook-ul va fi extrem de util pentru toate organizațiile implicate, poate fi folosit si de persoane care nu au participat la formare , putand ajuta participantii sa-si aminteasca diverse detalii, instrucțiuni sau abordari. Acest Ebook va conține, de asemenea, tutoriale video ale celor mai relevante si dificile instrumentele practicate și secțiuni video folosite in prelegeri.
Proiectul Coaching You(th) este finantat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene si este organizat impreuna cu partenerii: YMCA Georgia, YMCA Armenia, YMCA Belarus, CVJM-Gesamtverband in Deutschland e. V (YMCA Germania), Associação Cristã da Mocidade de Setúbal (YMCA Setubal) Portugalia, YMCA Spania, YMCA Cehia, Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Ognisko Zwiazku Mlodziezy Chrzescijanskiej Polska YMCA w Kurnedzu (YMCA Polonia), YMCA Nederland (YMCA Olanda), Centar za foto talente Serbia.
EU flag-Erasmus+_vect_POS
Interviu realizat de ziaristul Adrian Marchis pentru Radio Romania Actualitati, emisiunea Matinal din 22 aprilie 2015 cu Alexandra Canta – coordonator proiect si Janine Eerland-Berends (Olanda)

Interviu Radio Romania Actualitati Matinal 22 aprilie , reporter Adrian Marchis

Coordonator proiect,
Alexandra Canta