Baia Mare
In perioada 13-17 iulie 2015, Federatia YMCA Romania organizeaza in Baia Mare tabara educationala SHINE, editia a II-a: “Dezvoltare personala si stil de viata sanatos”
Temele principale sunt: relationare sociala, identitate sociala, alimentatie sanatoasa/nutritie, activitati sportive, munca in echipa, interculturalitate
Grup tinta: copii cu varsta cuprinse intre 6-14 ani ( se vor forma grupe de varsta-6-10 ani si 11-14 ani)
Program de luni pana vineri: 9-16 (cu masa de pranz inclusa)
Copiii vor invata sa isi exprime afectiunea fata de adult, sa interactioneze cu usurinta cu adultii din comunitate, sa manifeste incredere si relatii pozitive fata de adultii din comunitate, sa ceara ajutorul adultului cand are nevoie, sa initieze o activitate specifica varstei impreuna cu un alt copil, sa se imprieteneasca si sa mentina prietenia cu cel putin un copil, sa interactioneze din proprie initiativa in diferite contexte cu copii apropiati ca varsta, sa ofere si sa ceara ajutor altor copii atunci cand contextul o impune.
Elementele de alimentatie sanatoasa- aspecte teoretice puse in practica prin activitati nonformale, recreative – dublate de cele sportive si in aer liber ii vor ajuta sa adopte si sa transmita mai departe parintilor si prietenilor/colegilor un stil de viata sanatos care sa le permita o dezvoltare armonioasa din punct de vedere holistic: minte-trup-spirit.
Metode de lucru: jocuri interactive, jocuri de rol, storytelling, biblioteca vie , dezbateri, proiectii, ateliere creative, munca in echipa, muzica, dans, activitati in aer liber.
Povestile sunt parte integrata a copilariei care contribuie la dezvoltarea emotionala si comportamentala a copilului, prin modelele de urmat in viata pe care le ofera. Povestile propuse de noi sunt create de specialisti in psihologia copilului si sunt menite sa contribuie la cresterea unor copii rationali, empatici, sanatosi si bine dezvoltati din punct de vedere psiho-emotional si comportamental.
Storytelling sau arta povestirii este o metoda ce are ca punct central povestea, un traseu narativ in care personajul central urmeaza un sir de etape prestabilite. Povestea nu poate sa existe insa, fara povestitor si public. Dialogul dintre aceste trei elemente face ca aceasta metoda sa poata fi folosita atat in scop formativ/educational cat si terapeutic. Principiul de la care pornim este ca oricine poate spune o poveste. Exista povesti proprii, exista cele consacrate, si, cu siguranta exista povesti nescrise ce pot fi create chiar in momentul utilizarii metodei. Ele implica emotii, valori, experiente individuale si de grup, probleme si, cu siguranta, multiple solutii. Povestea nu este insa doar a povestitorului. Ea exista pentru a fi trasmisa, transformata, recreata. Fiecare persoana implicata in proces parcurge, la fel ca si eroul insusi, un traseu initiatic, unul de invatare.
Jocurile interactive au ca scop consolidarea relatiilor in si de grup. Prin interactiunea ghidata a copiilor se urmareste fluxul de experiente si informatii care are loc la nivelul grupului. Cu ajutorul acestor jocuri, copiii vor invata sa isi comunice unul altuia emotiile, dorintele, nevoile, sa formuleze intrebari si cereri, sa ofere ajutor voluntar, sa se implice in procese decizionale. Aceste jocuri sunt concepute pentru a stimula creativitatea, procesul de gandire conducand la o mai usoara intelegere a obiectivelor/tematicii activitatilor.
Jocul de rol este o metoda foarte utilizata in dezvoltarea emotionala a copilului. Jocul de rol creeaza contextul imaginar in care copilul poate sa exerseze diferite comportamente sau stiluri de comunicare recent invatate. Aceasta tehnica da o nota realista si credibila situatiei simulate, oferindu-i astfel copilului posibilitatea de a experimenta situatii si trairi cotidiene cu scopul de a constientiza impactul modului in care se comporta si se exprima, asupra deznodamantului situatiei. In acelasi scop se vor folosi si tehnici de teatru forum, care sunt foarte asemanatoare jocurilor de rol, insa care vor oferi in plus posibilitatea intreruperii scenariului in orice moment pentru a inlocui personaje sau pentru a schimba decizii din trecut si a relua firul actiunii. Aceste tehnici sunt de mare impact intrucat ofera intregului grup posibilitatea de a se implica in aceeasi poveste si de a observa punctual consecintele deciziilor pe care le iau.
Biblioteca vie este asemenea unei biblioteci obișnuite, din care cititorii interesați ( copiii) împrumută cărți (invitati) pentru o perioadă limitată de timp, le citesc și le returnează bibliotecarului, pentru a fi răsfoite de următorii cititori interesați. Sunt două diferențe majore însă: cărțile sunt persoane, iar citirea lor presupune dialogul cititorului cu acestea; echipa YMCA are experienta in organizarea unei asemenea activitati iar pentru aceste tabere vom adapta “cartile” pentru a servi intereselor si nevoile grupului tinta.
Vizionarea de materiale tematice reprezinta sectiunea dedicata aminatiilor si filmelor pentru copii care nu contin scene sau limbaje violente. Aceste materiale au fost atent selectionate cu scopul de a oferi o alternativa celor promovate de media, care cel mai adesea au mesaje agresive foarte puternice prezentate intr-o maniera foarte normala. Scopul nostru nu este acela de a concura cu povestile moderne, captivante si interesante, ci de e evidentia faptul ca normalizarea comportamentelor negative pe care acestea le promoveaza este total gresita si pun in pericol sanatatea copiilor.
Atelierele de interculturalitate sunt menite sa largeasca orizonturile culturale si lingvistice ale copiilor, interactiunea cu tinerii voluntari straini aducand un plus de valoare procesului de invatare si obiectivelor modulelor.
Cavnic
20-24 Iulie 2015
Dezvoltare personala si stil de viata sanatos
Pentru copiii din zona orasului Cavnic
Locatia: Casa de Cultura
program de luni pana vineri: 9-13
Activitatile sunt sustinute in limba engleza cu asistenta in limba romana
Pretul: 80 lei
Copalnic Manastur
10-14 August 2015
Pentru copiii din zona comunei Copalnic Manastur
Tabara educationala de zi Shine – modul: Comunicare si interculturalitate
grup tinta: copii intre 6-14 ani (grupe de varsta:6-10, 11-14)
Suciu de Jos
17-21 August 2015
Pentru copiii din zona comunei Suciu de Sus
Tabara educationala de zi Shine- modul: Egalitate si diversitate
grup tinta: copii intre 6-14 ani (grupe de varsta:6-10, 11-14)
Taberele educationala din Copalnic Manastur si Suciu de Jos sunt gratuite.
La taberele educationale vor participa si voluntarii straini ai organizatiei din Austria, Macedonia, Olanda, Italia, Spania, Portugalia, Anglia, Irlanda, Franta, Georgia, Norvegia.
Inscrieri la: office@ymca.ro, tel: +40 755161866; +40371134344, str. Moldovei nr. 2, Hotel Ambasador etajul 1.
Formular_de_inscriere_in_tabara_SHINE
Get Social