In perioada iulie-octombrie 2017, Federatia YMCA Romania impreuna cu partenerii Asociatia YMCA Baia Mare, Fundatia Student Plus Timisoara si Asociatia Young Initiative implementeaza proiectul ”Impreuna pentru comunitate! Dezvoltarea de competente specifice pentru tinerii voluntari in tabere” care este un curs de formare pentru 25 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14-35 ani provenind din toate zonele tarii (in special Maramures, Constanta, Bucuresti, Timisoara) ce se va desfasura in Statiunea Izvoare (Maramures) in perioada 7-13 august 2017.
Scopul proiectului este stimularea participarii tinerilor la viața societatii prin implicarea in programe de tabara calitative si in siguranta si cresterea capacitatii organizatiilor de a implementa astfel de programe.
Proiectul isi propune sa formeze 25 tineri voluntari ca animatori de timp liber, consilieri de tabara pentru atragerea copiilor și tinerilor către activităţi de timp liber specifice cu efect benefic asupra dezvoltării lor personale. În cadrul cursului vom celebra Ziua Internaționala a Tineretului – 12 august- tinerii realizand scurte filmulete de promovare a acestei zile, a voluntariatului, a programelor de tabara, etc. Animatorul de tabara (animator, consilier, instructor de tabara) are un important rol educativ, fiind un educator specializat în organizarea şi însufleţirea activităţilor extraşcolare şi de vacanţă, activităţi care se constituie într-un al treilea spaţiu educativ, complementar şcolii şi familiei în munca de educare şi formare a copiilor şi tinerilor.
Metodele non formale utilizate sunt invatarea experientiala, prezentari, brainstorming, icebreak, mima, bingo, chestionare, simulare, activitati sportive, dans, prezentare, reflectie , cafeneaua publica , open space, simulare, etc.
Urmare participarii la acest proiect, tinerii își vor putea dezvolta 7 din cele 8 competente de baza din Certificatul Național de Voluntariat: competente matematice şi competente de baza în stiinta şi tehnologie, competente digitale , invatarea de a învața, competente sociale si civice, initiativa si antreprenoriat, intelegere si manifestare culturala .
Formatul acestui curs este inovativ intrucat implica o combinatie de metode de lucru extrem de eficienta si utilizata in cadrul retelei internationale din care organizatia noastra face parte. Ei vor învața cum sa organizeze, managerieze, promoveze o tabara, fapt ce ii va ajuta sa privească asemenea programe și ca un proiect personal socio-economic, sa initieze o intreprindere sociala, o afacere proprie sau împreuna cu organizatia.Competentele de animator de tabara, consilier de tabara, manager de tabara, lucrator de tineret pot fi puse în serviciul comunității fie în regim de voluntariat dar și ca prestator remunerat.
Activitatile post curs de formare vor avea loc în Baia Mare, Bucuresti, Timisoara, astfel impactul se rasfrange asupra tinerilor voluntari din mai multe comunitati, fiecare cu specificul ei, tinerii avand ocazia de a adapta metodele și cunostintele dobandite in diferite contexte, de a experimenta initiativa si implicarea, promovand voluntariatul si cetatenia activa prin asumarea responsabilităţilor individuale si de grup.
Cunoştinţele, abilităţile şi atitudinile dezvoltate sunt de folos nu doar pentru tinerii participanti ci vor fi utile oricărui lucrător din domeniu educaţiei non-formale sau lucrător de tineret. Totodată, acest curs ajută la dezvoltarea personală a participanţilor, dezvoltând abilităţi de lucu în echipă, lidership, luarea deciziilor, curaj şi multe altele, toate acestea într-un mod interactiv, distractiv, sigur şi plin de momente: „Ahaa!”. Acest proiect ofera oportunitatea de fi parte a echipei de planificare pentru perioada verii anului 2018, oferind astfel celor selectaţi şansa de a lucra cu sute de copii si tineri pe perioada de vară şi de a experimenta metodele şi tehnicile învăţate în cadrul cursului.
Formular de inscriere: https://docs.google.com/
Termen limita: 31 iulie 2017 ora 10 AM.
Pachet informativ:infopack Impreuna pentru comunitate
Proiectul este finantat de Ministerul Tineretului si Sportului.
Parteneri:
Get Social