Pentru vara anului 2018 YMCA v-a pregatit un program educational si recreativ de exceptie!
Organizatia noastra dezolta un program de exceptie in ceea ce priveste planificarea, implementarea si evaluarea taberelor, ghidandu-ne dupa bunele practici la nivel mondial ( in special YMCA USA Camp – American Camp Associations standards), organizatia YMCA avand o experienta de la mai bine de 125 de ani in ceea ce priveste modul de organizare a taberelor pentru copii si tineri.
Programul de tabara YMCA Shine editia a V-a cuprinde:
Tabara de zi in Baia Mare:
25-29 iunie 2018
Shine Camp – Tabara Valorilor
Grupe de varsta: 6-9; 10-14
Programul taberei: luni-vineri: 9-16
Pret: 280 lei (pret preferential pentru copiii care au mai participat in activitatile YMCA si pentru frati/surori: 260 lei)
Activitatile sunt sustinute in limba romana si in limba engleza
Tabara de zi in Cavnic:
16-20 iulie 2018
Shine Camp – Tabara Valorilor
Grupe de varsta: 6-9; 10-14
Programul taberei: luni-vineri: 9-13
Pretul: 100 lei (pret preferential pentru copiii care au participat in activitatile/taberele YMCA, pentru frati/surori: 90 lei)
Activitatile sunt sustinute in limba romana si in limba engleza.
INFORMATII DETALIATE DESPRE PROGRAMUL DE TABERE
Asemenea dezvoltarii cognitive, motrice, a limbajului, a abilitatilor sociale si emotionale, se poate vorbi si de o dezvoltare morala a copilului, pana cand acesta ajunge sa isi ghideze comportamentul in virtutea unor valori. Pentru ca o societate să funcționeze la parametri normali, e nevoie ca fiecare individ în parte să se ghideze după un set de valori care implică respectul față de propria persoană, față de ceilalți, față de mediu sau față de comunitate.
În acest fel, ii putem învăța pe copii, încă din primii ani, valori ce le vor servi pe durata întregii vieți: respectul față de propria persoană și pentru cei din jur, onestitatea, corectitudinea, generozitatea, responsabilitatea, grija, toleranta, acceptarea, cultura muncii bine făcute și a efortului susținut, fair play, curaj sau spiritul civic – toate îi vor ajuta să devină adulții ce vor putea contribui la dezvoltarea unei societăți cu adevărat funcționale.
Valorile sunt cele ce asigura identitatea, manifestarea eului!
Valorile – notiuni abstracte ce reprezinta sensul de bine si rau, „asa da” si „asa nu”, dezirabil si inacceptabil. Desi ne place sa credem ca noi ne alegem valorile – ele sunt oferite si interiorizate prin socializare: in prima instanta, in familie, apoi din alte contexte in care intram. Valorile sunt in esenta sociale – insa o persoana isi poate manifesta preferinta pentru anumite valori fundamentale,
Caracterul presupune şi dezvoltarea abilităţilor mentale superioare, cum sunt controlul raţional al comportamentelor, emoţiilor şi instinctelor, în dezvoltarea atenţiei şi a motivaţiei, a capacităţii de organizare şi planificare, a iniţiativei şi a tuturor celorlalte. Demnitatea, altruismul, nobleţea sufletească, credinţa, responsabilitatea şi toate celelalte care întregesc imaginea unui om de caracter sunt cele mai sigure moşteniri pe care le putem lăsa copiilor noştri.
YMCA pune un accent deosebit in ceea ce inseamna formarea si dezvoltarea caracterului in randul copiilor si tinerilor. Dezvoltarea/formarea caracterului= un proces socio-emotional, cognitiv si fizic pe care copiii si tinerii il experimenteaza un mod unic de la nastere pana la dezvoltarea unei cariere. Un proces de dezvoltare de succes implineste nevoile naturale ale copiilor si tinerilor, acelea de a fi iubiti, educati, sanatosi, competenti, cu propria spiritualitate/credinta.
Toate activitatile noastre vor avea ca si obiectiv dezvoltarea caracterului, achizitia de valori, achizitia de competente ( cunostinte-abilitati-set de comportament/atitudini) specifice varstei lor, pentru a ne asigura ca juniorii nostri “cand o sa fie mari, o sa se faca ce vor ei” si vor fi extraordinari in asta .
Cum facem asta? Prin educatie non-formala. Adica ne vom juca, vom experimenta, ne vom testa limite, preferinte si abilitati, vom viziona materiale educationale, vom cunoaste “oameni mari care au fost si ei mici candva” si vom invata de la ei cum sa crestem frumos; si cel mai important: ne vom distra descoperind lucruri nestiute despre noi!
Metode de lucru: animatie socio-educativa, jocuri interactive, jocuri de rol, jocuri interactive, poveste/storytelling, simulare, proiectii filme educative pe tematicile taberei, invatare experientiala, TenSing (muzica-cu diferite instrumente, dans teatru), sport (jocuri/competitii de tip exatlon – avand o zi de YMCA Olympics Day), teambuilding, activitati individuale in context de grup, jocuri de strategie, sesiuni de reflectie, outdoor, etc
Despre metodele utilizate:
Povestile sunt parte integrata a copilariei care contribuie la dezvoltarea emotionala si comportamentala a copilului, prin modelele de urmat in viata pe care le ofera. Povestile propuse de noi sunt create de specialisti in psihologia copilului si sunt menite sa contribuie la cresterea unor copii rationali, empatici, sanatosi si bine dezvoltati din punct de vedere psiho-emotional si comportamental.
Jocurile interactive au ca scop consolidarea relatiilor in si de grup. Prin interactiunea ghidata a copiilor se urmareste fluxul de experiente si informatii care are loc la nivelul grupului. Cu ajutorul acestor jocuri, copiii vor invata sa isi comunice unul altuia emotiile, dorintele, nevoile, sa formuleze intrebari si cereri, sa ofere ajutor voluntar, sa se implice in procese decizionale. Aceste jocuri sunt concepute pentru a stimula creativitatea, procesul de gandire conducand la o mai usoara intelegere a obiectivelor/tematicii activitatilor.
Jocul de rol este o metoda foarte utilizata in dezvoltarea emotionala a copilului. Jocul de rol creeaza contextul imaginar in care copilul poate sa exerseze diferite comportamente sau stiluri de comunicare recent invatate. Aceasta tehnica da o nota realista si credibila situatiei simulate, oferindu-i astfel copilului posibilitatea de a experimenta situatii si trairi cotidiene cu scopul de a constientiza impactul modului in care se comporta si se exprima, asupra deznodamantului situatiei. In acelasi scop se vor folosi si tehnici de teatru forum, care sunt foarte asemanatoare jocurilor de rol, insa care vor oferi in plus posibilitatea intreruperii scenariului in orice moment pentru a inlocui personaje sau pentru a schimba decizii din trecut si a relua firul actiunii. Aceste tehnici sunt de mare impact intrucat ofera intregului grup posibilitatea de a se implica in aceeasi poveste si de a observa punctual consecintele deciziilor pe care le iau.
Vizionarea de materiale tematice reprezinta sectiunea dedicata aminatiilor si filmelor pentru copii care nu contin scene sau limbaje violente. Aceste materiale au fost atent selectionate cu scopul de a oferi o alternativa celor promovate de media, care cel mai adesea au mesaje agresive foarte puternice prezentate intr-o maniera foarte normala. Scopul nostru nu este acela de a concura cu povestile moderne, captivante si interesante, ci de e evidentia faptul ca normalizarea comportamentelor negative pe care acestea le promoveaza este total gresita si pun in pericol sanatatea copiilor.
Invatarea experientiala: o metoda care implica realizarea unor sarcini practice, aparent rupte din context si care scot participantii din zona lor de comfort, dar care odata indeplinite conduc la o serie de concluzii si conceptualizari despre propria personalitate si fiecare trasatura in parte. Aceasta metoda este aplicata intr-o varietate de subiecte avand ca principal scop achizitia de informatii si competente prin exersarea lor. Exersarea este intotdeauna urmata de o reflectie asupra procesului de invatare pentru a oferi participantilor oportunitatea de internaliza corect informatia.
Outdoor: metoda care implica activitati in aer liber cu sarcini de nivel mediu-ridicat care urmareste intarirea coeziunii de grup, participarea la luarea de decizii, gandirea critica, solutionarea conflictelor, depasirea de obstacole personale prin extinderea limitelor zonei de comfort si gestionarea resurselor si a obiectivelor personale.
TenSing: atelier de dezvoltare abilitati muzicale, dans si teatru, incare copiii se vor putea familiariza cu diferite instrumente, vor canta, se vor armoniza unii cu ceilalti, vor initia colaborari, isi vor depasi temeri si isi vor da seama de potentialul lor. Pentru cei mai mari , acest atelier ofera si ocazia de a-si descoperi abilitati de lider.
YMCA Olympics Day – un program de competitii de tip olimpiada, cu jocuri de tip exatlon, care vor conduce la dezvoltarea deprinderilor motrice (in special indicatorii de coordonare, precizie, cursivitate, viteza, automatism, etc.) , dar si intelegerea conceptelor de competitie corecta, munca in echipa, corectitudine, fair play, coroborate cu valorile aferente: grija, respect, responsabilitate, egalitate,
In fiecare zi vom avea ritualuri de tabara (deschiderea taberei in fiecare zi, cantece, skits, inspirational, la pranz, finalul zilei), si fiecare activitate va fi finalizata cu un moment de reflectie, astfel incat copiii sa poate sa reflecteze asupra activitatii derulate, ce am inteles, ce au simtit, cum pot aplica in viata cotidiana (in scoala, familie, cu prietenii).
Detalii inscriere:
Pentru inscriere, va rugam sa completati formularul si sa ni-l trimiteti scanat pe e-mail, la adresa office@ymca.ro, pana la data de 15 iunie 2018.
Formular pentru tabara din Baia Mare:Formular_de_inscriere_in_tabara_SHINE_BAIA-MARE_2018
Formular pentru tabara din Cavnic:Formular_de_inscriere_in_tabara_SHINE_CAVNIC_2018
Detalii plata:
Inscrierile pentru toate taberele prezentate se fac pana in data de 20 iunie 2018, taxa de participare trebuind sa fie achitata tot pana la aceasta data.
Nu se vor face inscrieri la fata locului, si anume in prima zi de tabara.
Achitarea taxei de participare se poate face in numerar la YMCA, Str. Culturii nr 7A , Centrul de Agrement Mara (ultima cladire din cadrul complexului „Taberele scolare”) , Etaj 1, Baia Mare, de luni pana vineri intre orele 10 – 16, cat si prin transfer bancar, astfel:
– in contul: RO61BTRL02501205123429XX, titular cont: Federatia YMCA
La Detalii Plata va rugam sa specificati: – numele copilului, tabara YMCA – si sa ne trimiteti pe e-mail (office@ymca.ro) dovada platii, pentru a va confirma locul in tabara.
Va asteptam cu drag alaturi de YMCA pentru a avea inca o experienta de neuitat!
Get Social