Proiectul de dialog structurat „Europarlamentar pentru o zi | Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor în procesul legislativ” a ajuns la final, însă dialogul continuă. Propunerile tinerilor sunt reunite în Carta Albă pe care o aducem astăzi la masa dialogului. Ei sunt mai conștienți de puterea pe care o au, sunt mai motivați și mai capabili să își susțină punctele de vedere. Iar de cealaltă parte a mesei, decidenții politici și autoritățile îi așteaptă cu deschidere și cu convingerea că efortul lor va da roade.

Documentul integral este disponibil la adresa web https://dialog.studentplus.ro/wp-content/uploads/2019/04/Carta_Alba_privind_Implicarea_Civica_a_Tinerilor_Erasmus_KA3.pdf

Concluzii

Democrațiile europene înfruntă astăzi provocări multiple. Încrederea în partidele politice și în elitele conducătoare este în scădere de o bună bucată de vreme. Ca urmare a crizelor financiare și sociale, a valurilor recente de imigrație și a îngrijorărilor crescute cu privire la securitate, politicile abordate de către conducători sau organisme reprezentative au cotit către populism și au polarizat societatea. Creșterea influenței partidelor și a discursurilor antisistem sunt și ele indicatoare ale unei maladii care a cuprins democrațiile liberale. În același timp, provocările competiției într-o economie globală, costul crescut al securității internaționale și reducerea inegalităților fără ruperea societății cer soluții coordonate și instituții puternice și legitime.

Există o percepție generalizată cum că democrația are nevoie de o prefacere cu accent pe participare, angajament, transparență, dare de socoteală și eficiență. O creștere a legitimității democratice printr-o mai puternică participare cetățenească este și prioritatea Comisiei Europene, dar și a multor guverne naționale și a ONG-urilor care lucrează în cealaltă parte, în contact direct și permanent cu oamenii.

Proiectul „Europarlamentar pentru o zi | Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor în procesul legislativ” s-a dovedit a fi un răspuns adecvat la provocarea aducerii laolaltă a tuturor părților implicate în procesul democratic, a facilitat dialogul între tineri din medii diverse, societatea civilă, instituțiile statului și reprezentanții aleși în aceste instituții. Cu toții am căzut de acord încă de la început că o participare și o implicare civică crescută a tinerei generații este atât o necesitate pentru armonizarea și dezvoltarea societății, cât și o oportunitate pentru schimbarea ei legitimă.

Populația, în special cea tânără, nu-și mai dorește să rămână pasivă, ci caută să aibă un rol activ în guvernare. Dacă nu se stabilește un canal onest de dialog între stat și societate, nemulțumirile și propunerile societății se vor acumula și vor exploda, la un moment dat, fie în proteste de stradă, fie în voturi masive pentru formațiuni politice populiste și naționaliste extremiste care vor fi întotdeauna gata să primească și să se folosească de orice atitudine antisistemică.

Dialogul structurat între stat, uniune și societate poate aduce creșterea participării la vot, creșterea calității votului (mai multe opinii exprimate sau susținute cu legitimitate), detensionarea societății prin depolarizarea ei (mai multe categorii sociale reprezentate, mai multe interese promovate și apărate), creșterea numărului de voluntari implicați în activități sau cauze politice, înnoirea reprezentanților politici, accesul tinerilor în politică.

Acest efort susținut – patru evenimente cu peste 300 de participanti și o consultare națională a tinerilor ce a înregistrat peste 1 000 de respondenți – pe întreaga durată a proiectului s-a concretizat într-un set de propuneri și concluzii care nu doar că merită să fie luate în seamă de autorități și structuri în măsură să acționeze potrivit lor, dar care se pot constitui într-un paragraf de introducere în ceea ce ar trebui să însemne un dialog continuu între stat și societate.

Despre proiect

Proiectul „Europarlamentar pentru o zi | Structuri de sprijin pentru implicarea tinerilor în procesul legislativ” a fost finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Erasmus+, Acțiunea – Cheie 3 Dialog Structurat.

Activitățile din cadrul proiectului au inclus: 4 evenimente de consultare directă, simulare și dialog organizate la Timișoara, Odorheiu-Secuiesc, București și Baia-Mare; o consultare națională a tinerilor ce a înregistrat peste 1000 de respondenți; dezvoltarea unor instrumente de participare online a tinerilor; crearea unei rețele locale/naționale de instituții și decidenți care sprijină participarea tinerilor la procesul democratic.

Partenerii proiectului: Fundatia Student Plus – Europe Direct Timisoara (lead partner), Federatia YMCA Romania, Asociatia YMCA Baia Mare, Asociatia YMCA Cavnic, Asociatia Young Initiative, Forumul Tanar din Odorhei – Europe Direct Harghita.

Proiect co-finantat prin Programul Erasmus Plus al Uniunii Europene.