Federația YMCA România a demarat programul YMCA Green Club care are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la reciclare și consum adecvat, încurajând factorii de decizie să adapteze politicile de reciclare urmare unei recomandări create după consultările cu tinerii din Baia Mare și Șomcuta Mare.
Programul YMCA Green Club face parte din proiectul – Building Stronger Communities finanțat de către Uniunea Europeană prin Corpul European de Solidaritate, club inițiat de 6 tineri români și internaționali, participanti la Youth Led Summit organizat în luna noiembrie 2020 de către World YMCA, Universitatea din San Francisco și Agenții ale ONU.
Proiectul se desfășoară în contextul educatiei non formale privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, cu accent pe cele privind justiția climatică, implicarea în comunitate și participarea tinerilor.
YMCA Green Club se desfășoară în trei etape: ateliere de educație non-formală prin cooperarea cu liceele băimarene, managementul redistribuirii alimentelor și diverse activități comunitare de ecologizare și numai. În prima etapă – 7 aprilie -23 aprilie 2021 – 170 de elevi din liceele din Baia Mare și Șomcuta Mare s-au înscris pentru a participa la workshopuri de 90 minute, care vor include: informații de bază despre modalitatea de reciclare în România, dar și la nivel global, activități practice și o scurtă consultare cu privire la provocările cu care se confruntă tinerii atunci când vine vorba de reciclare, precum și cu soluțiile propuse de către aceștia. Materialele atelierului sunt create împreună de tinerii români și voluntarii internaționali găzduiți de YMCA România și vor fi publicate pe site-ul YMCA România. Cea de-a doua etapă include parteneriate cu diverși actori comunitari, cum ar fi restaurante, magazine sau supermarket-uri, cu care vom coopera în privința colectării și redistribuirii alimentelor și mâncării către grupurile vulnerabile. A treia etapă presupune organizarea activităților comunitare precum: excursii tematice, ecologizarea spațiilor publice sau alte evenimente și acțiuni la nivel de comunitate, respectând normele de siguranță în vigoare.
Rezultatele obținute în urma consultărilor vor fi înaintate autorităților locale pentru a crea practici mai bune de reciclare în Baia Mare și pentru a face auzită vocea tinerilor la nivelul decidenților. În timpul atelierelor nonformale, elevii vor fi informați, de asemenea, despre oportunitățile de voluntariat atât la nivel local cât și la nivel european.
Echipa de coordonare a YMCA Green Club este alcătuită din tineri cu vârsta cuprinsă între 17-32 ani: voluntarii liceeni – Maria Brăgaru, Lorena Mardar, Alberto Fătul, Ruxandra Rednic, voluntarii studenți Doina Carp (Cluj Napoca), Elena Marcu (Craiova), Mark Szabo (Baia Mare), voluntarii Corpului European de Solidaritate: Marina Monje Jover (Spania), Margarina Santana Honorio (Portugalia), Marine Heinrich (Franța), Cristian Sanchez Cabezudo Serrano (Spania), lucrătorii de tineret- Dana Kiss, Tudor Rus.
Partenerii locali din sectorul educațional ai Programului YMCA Green Club sunt: Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare, Liceul Tehnologic „Transilvania” Baia Mare, Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare.
Programul YMCA Green Club este sprijinit financiar de către Youth Led Solutions Seed Grant Award 2020 prin European Alliance of YMCAs.
Get Social