In perioada 23-25 aprilie 2021 s-a desfasurat Global Youth Summit, un eveniment virtual unic creat de tineri si destinat tinerilor. In cele 3 zile , tineri, lideri, decidenti si agenti ai schimbarii au discutat despre provocarile cu care se confrunta tinerii din intreaga lume.
152 de tari au fost reprezentate la acest eveniment conceput cu 3 plenare si peste 45 de ateliere, cu peste 70 de ore de continut (disponibil online) si cu 16 guverne si agentii ONU care si-au luat angajamentul de a sustine cauzele tinerilor.
Teme mari abordate au fost:
1. Learning: reinventing disrupted education – Educatie: reinventarea educatiei intrerupte
2. Inclusion: creating new communities – Incluziune: crearea de comunitati noi
3. Well-being: becoming healthier and safer – Stare de bine: mai sanatosi si mai protejati
4. Work: adjusting to the new normal – Munca: adaptarea la noul normal
Mai multe detalii dspre eveniment : https://globalyouthmobilization.org/global-youth-summit/
Evenimentul a fost creat de catre Consortiul Big 6 – Alianta Mondiala a Cercetasilor, Alianta Mondiala YMCA, Alianta Mondiala YWCA, Crucea Rosie, International Award of Duke of Edinburgh, Alianta Mondiala a Fetelor Ghide si Fetelor Cercetase, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Fundatia Natiunilor Unite.
3 tineri romani cu varstele cuprinse intre 17 si 23 ani, au fost delegati de catre YMCA Romania – Maria Bragaru, Doina Carp, Dragos Danila- sa participe la eveniment, ei implicandu-se activ in diferite ateliere.
Despre experienta lor la summit :
Maria Bragaru (17 ani, Baia Mare) : ” O experiență de 3 zile, care s-au scurs foarte repede, ”Global Youth Summit” a reprezentat o oportunitate unică plină de surprize, oferindu-mi perspectivă asupra problemelor și soluțiilor la nivel mondial, dar și la nivel local. Pornind de la educație nonformală, școlarizarea în comunități marginalizate și formarea copiilor cu nevoi speciale, ajungând la cetățenie globală, discriminare în funcție de gen, sănătate mintală, echitabilitatea vaccinului și nu în ultimul rând mobilizarea comunităților, fiecare problemă a primit o soluție, iar în fiecare moment m-am simțit mai determinată să fac o schimbare. Pot spune ca weekendul acesta mi-a arătat că indiferent de circumstanțe, o inițiativă poate aduce o schimbare semnificativă în orice comunitate.
Atelierele la care am participat: Education in marginalized communities, Education for children and youth with special needs: educating the whole child, We all have mental health, Gender equity solutions, Global citizenship education, Covid19 vaccine equity and youth, Providing relevant non-formal education opportunities for youth living in difficult circumstances, Empowering communities to prevent covid19.”.
Doina Carp ( 22 ani, Cluj Napoca) : ” Am participat la atelierele : Future of work, Tineri și perioada post-pandemică, Global citezenship education, responsabilities and activism in a world pandemic, 47 million women will fall under the poverty line post-covid. How we can stop it? , Managing finances &budgets for young people.
Aș vrea să menționez că pe tot parcursul atelierelor am avut un sentiment de adrenalină, eram atât de entuziasmată că văd prezentă lume din toate colțurile Pământului și asta mi-a scos în evidență încă odată dorința de a lucra într-o organizație sau instituție internațională. Am apreciat în mod deosebit implicarea tinerilor din Africa: Ghana, Nepal, Sudan i-am văzut, extrem, extrem de implicați, la întrebări, răspunsuri, ei erau cei mai promți.Managing finances &budgets for young people a fost atelierul din care am învățat cel mai mult și mi-am luat cele mai multe notițe. A fost o experiență cu adevărat frumoasă pe care cu siguranță mi-aș dori să o repet, doar că offline. “
Dragos Danila (23 ani, Bucuresti) : ” Sunt plin de apreciere pentru că am putut participa la un asemenea eveniment, a fost o experiență cu totul extraordinară, mai ales că a fost primul summit internațional pe care l-am trăit online. A fost incredibil și abia aștept ca și celelalte ateliere să devină disponibile ca să pot să le văd și să le share-uiesc. Eu am participat la toate cele 3 sesiuni plenare și la următoarele ateliere: Future of work; Bridging the digital divide; We all have mental health; Global citizenship education, responsibilities, and activism in a world pandemic; Managing finances and budgets for young people Mission: nutrition; Youth-led digital action for mental health, How non-formal education and learning impacts our lives and why we need to invest in it even more post-pandemic.
Pentru mine Youth Global Summit a fost o experiență unică. Nu doar din perspectiva că a fost primul eveniment internațional la care am participat în era pandemică, dar atmosfera, chiar și online, a fost extraordinar de vie și abundentă în informație utilă. Ultimele 3 zile m-au făcut să văd diferit hashtag-ul #youthmobilize și au dat o însemnătate mai profundă sintagmei “UNSTOPABLE TOGHETHER”. După ce am auzit poveștile la zeci de speakeri, tineri și lideri de organizații internaționale am trăit diferit modul în care tineri pe care nu îi văd și nu îi cunosc schimbă lumea și o fac un loc mai bun.Din Illinois până în Malaezia, am avut oportunitatea să intru în contact cu tineri, care, deși marcați de pandemie, au reușit să inoveze, să adune idei, oameni și fonduri cu scopul de a aduce o schimbare în domeniul sănătății, educației, serviciilor sociale publice, angajabilității și chiar și în domenii guvernamentale sau parlamentare.
Summitul Global de Tineret a reușit prin perspectiva atelierelor facilitate de tinerii din 6 mari organizații de tineret implicate ( YMCA, YWCA, WOSM, WAGGGS, IFRC și Premiul Ducelui de Edinburgh) să îmi întrețină focul motivației aprins. Aceste ore investite în mine au fost o lecție despre tineret, o șansă de a mă a alătura unei comunități globale cu un set de valori comun ce țintește imposibil de sus spre a atinge o versiune mai bună a lumii în care trăim.
Dacă credem unii în ceilalți și credem în dezvoltarea comună, împreună suntem de neoprit.
Cele mai sincere mulțumiri YMCA România și Asociației Young Initiative pentru oportunitatea oferită. “
Get Social