In contextul educatiei non formale privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă  ale Organizației Națiunilor Unite, cu accent pe cele privind justiția climatică, a implicării comunitare și participării tinerilor,

YMCA Romania lanseaza Green Club – program care face parte din proiectul “Building Stronger Communities” finanțat de către Uniunea Europeană prin Corpul European de Solidaritate, club initiat de 6 tineri români și internaționali, participanti la Youth Led Summit organizat în luna noiembrie 2020 de catre World YMCA, Universitatea din San Francisco și Agenții ONU. Programul beneficiaza de sprijinul financiar al YMCA Europe.

Lipsa unei  educații ecologice integrate conduce la înregistrarea unui regres în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul României, având în vedere că  doar 14% dintre acestea sunt reciclate în mod corespunzător.

Conform piramidei lui Maslow acest lucru se întămplă din cauza nivelului ridicat de sărăcie, oamenii neavând atât resursele, cât și mecanismele necesare de a recicla deșeurile, pentru că o mare parte din cetățeni, nu își pot acoperi nevoile de bază, ba mai mult, societatea în care trăim nu încurajează tinerii să  recicleze și să fie mai loiali naturii.

Din acest motiv, ne propunem, ca prin implicarea noastră, să contribuim la schimbarea comportamentului social al oamenilor, al tinerilor in special, la creșterea gradului de conștientizare cu privire la reciclare si consum adecvat, încurajând factorii de decizie să schimbe politicile de reciclare prin crearea unei recomandări care va parveni în urma consultărilor lansate în cadrului proiectului.

În acest sens, dezvoltăm proiectul Green Club, care se va desfășura în trei etape: educație non-formala prin cooperarea cu liceele băimarene, programul deșeurilor alimentare și diverse activități comunitare. Perioada de implementare a întregului proiect este martie – iunie 2021.

În primă etapă ne propunem mobilizarea a minim 100 de elevi din liceele din Baia Mare care vor participa la un workshop de 90 minute, cuprinzând informații de bază despre modalitatea de reciclare în România, dar și la nivel global, activități practice și o scurtă consultare cu privire la provocările și barierele cu care se confruntă tinerii atunci când vine vorba de reciclare. Rezultatele obținute în urma  consultărilor vor fi înaintate Consiliului Local Baia Mare – Primariei Baia Mare pentru a crea practici mai bune de reciclare în Baia Mare și pentru a face auzită vocea tinerilor la nivelul decidenților. În timpul atelierelor nonformale, elevii vor fi informați, de asemenea, despre oportunitățile de voluntariat în ceea ce privește oportunitățile de implicare comunitară și participare. Atelierele vor avea loc online și/sau offline (în funcție de prevederile legale în vigoare), utilizând platforma ZOOM a organizației noastre și respectând procedura de protecție și siguranță a participanților. Aceste detalii vor fi stabilite ulterior cu liceele în cauză, în funcție de contextul legal și programul celor implicați.

Cu toții ne dorim un oraș mai curat și credem că soluția noastră este una durabilă, deoarece poate lărgi perspectiva tinerei generații cu privire la gestionarea deșeurilor și la participarea activă a tinerilor în comunitate. Sustenabilitatea înseamnă că, atunci când proiectul propriu-zis s-a încheiat, rezultatele acestuia se mențin și se dezvoltă cu ajutorul numărului de oameni care s-au implicat.

Proiect sprijinit financiar de catre  Youth Led Solutions Seed Grant Award  2020 prin European Alliance of YMCAs ( YMCA Europe).