Între 11 și 13 iulie 2022 în Praga, Republica Cehă, s-a desfășurat, sub egida președinției Republicii Cehe a Consiliului Uniunii Europene, Conferința Europeană de Tineret. Am participat la aceasta ca și delegat de tineret din partea României, reprezentând la nivel organizațional YMCA România. Am fost însoțit de colegele mele, Andreea Scrioșteanu (CTR) și Georgiana Marcu(FTR).
Prima zi a conferinței a avut un caracter introductiv și a fost menită să ne prezinte munca pe care va trebui să o desfășurăm în celelalte două zile care vor urma în cadrul conferinței. Un aspect cheie al muncii desfășurate a fost identificarea de bune practici în cadrul politicilor de tineret din statele membre ale Uniunii Europene, bune practici menite să fie prezentate și împărtășite cu celelalte delegații prezente. Aceste exemple de bune practici erau disponibile tuturor participanților și veneau în diferite forme și tipuri: programe de bugetare participativă la nivelul unor școli, creșterea accesibilității la transportul în comun, subvenții privind tranziția la energie verde și multe altele. Ca și delegație, noi am prezentat exemplul Centrului ROUA din Baia Mare, o comunitate menită să vină în ajutorul refugiaților ucraineni pentru a le facilita tranziția la viața din România prin programe de daycare adresate copiilor, cursuri de limbă engleză și română, workshop-uri cât și prin oferirea unui spațiu sigur. Celelalte delegații au fost plăcut surprinse de promptitudinea cu care societatea românească a răspuns la criza umanitară din Ucraina și de căldura și de oportunitățile oferite în cadrul Centrului ROUA refugiaților.
În ultima zi a avut loc diseminarea informațiilor adunate în ziua precedentă cât și oferirea de feedback privind conferința și felul în care tinerii se pot simți ascultați în societatea europeană. În urma conferinței fiecare delegat a primit raportul scris de cei doi cercetători, raport care va fi trimis consiliului UE pentru a putea identifica prioritățile tinerilor în dezvoltarea Uniunii Europene.
Consider că Conferința Europeană de Tineret a reprezentat o oportunitate bună pentru tineri, aceștia având posibilitatea să își exprime atât ideile cât și nemulțumirile privind societatea contemporană europeană, asumandu-și în același timp și rolul de motor al schimbării pentru o Europă mai etică și dezvoltată armonios.
Brief realizat de catre Dragos Tarta, student la Facultatea de Studii Europene – Universitatea Babes-Bolyai Cluj Napoca
Get Social