Dialogul structurat /UE cu tinerii se referă la un ansamblu de discuții pe anumite teme între tineri, consilii naționale de tineret, organizații de tineret și factorii de decizie, cu scopul de a afla părerile tinerilor pe anume subiecte, ca mai apoi aceste opinii să fie luate în considerare în procesul de elaborare a politicilor europene care îi vizează.

Dialogul UE cu Tinerii implică o comunicare eficientă între tineri și factori de decizie la nivel local, regional sau central. Dialogul cu tinerii încurajeaza participarea civica tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani și identificarea nevoilor reale ale acestora, în vederea creșterii calității inițiativelor de politici publice, dezvoltării politicilor publice corecte și de calitate, în beneficiul real al tinerilor.

Procesele de dialog structurat european sunt organizate în cicluri de 18 luni, fiind asociate triourilor președințiilor Consiliilor Uniunii Europene și se află în coordonarea reprezentanților Comisiei Europene, ai Consiliului, respectiv ai Forumului European al Tineretului. Astfel, cel mai recent ciclu de dialog structurat a avut ca prioritate tematică obiectivele pentru tineret, iar în urma consultării a aproape 50000 de tineri europeni, au fost stabilite 11 obiective.

Grupul Național de Lucru privind Dialogul UE cu Tinerii, coordonat de Ministerul Tineretului și Sportului, aduce împreună organizații neguvernamentale ce activează în domeniul tineretului, pentru a stabili prioritățile naționale ale acestuia. Mai multe detalii despre Grupul National de Lucru si Obiectivele europene de tineret puteti afla aici:

Ciclul 2019-2020 de consultări este conceput în jurul temei „Crearea de oportunități pentru tineret” ce ar trebui să creeze un cadru general și o înțelegere comună a tinerilor privind aceste oportunități, în special asupra nevoilor și așteptărilor tinerilor și a modului în care acestea vor trebui abordate.

Vocea TA conteaza! Te rugam sa completezi urmatorul chestionar :

Foarte important!

Rezultatele acestor consultări vor sta la baza întocmirii Raportului de țară aferent Ciclului VII al Dialogului UE cu Tineri.

Perioada în care are loc consultarea este 11 septembrie – 15 octombrie 2019.