Colega noastra, Brandusa Rotaru, si-a inceput stagiul de voluntariat in Programul Erasmus Plus in iunie 2019, in Oslo, la Y Global- YWCA-YMCA Norvegia. Organizatia noastra are un parteneriat strategic cu Y Global inca din 2015, anual ei gazduind 1 sau 2  tineri romani care sunt implicati in activitatile si programele lor.

Proiectul Bradusei are in vedere constientizarea comunitatii, cu accent pe copii si tineri,  asupra problemelor globale referitoare la justitie si pace precum si gasirea de modalitati de actiune,  activitati de youth empowerment cu diverse grupuri, implicarea in campania Stop Poverty, activitati sociale in centrul de tineret, activitati de birou/administrativ.  Ea a fost implicata in echipa de organizare, implementare si evaluare a evenimentului Global Week – un curs de formare  pe  leadership la care au participat peste 50 de tineri din Europa , Africa si Asia si in care s-au dezbatut teme referitoare la Obiectivele de Dezvoltare Durabila, participarea tinerilor si  Peacemakers.

Situatia creata de pandemia de COVID-19 a prins-o pe Brandusa in ultima parte a stagiului ei de voluntariat ( stagiul  se incheie in 6 iunie 2020),  in Oslo. In urma discutiilor purtate atat cu organizatia noastra – de trimitere- dar si cu cea gazda, Brandusa a hotarat sa ramana in Oslo, simtindu-se acolo in siguranta .

“Am inceput izolarea pe 12 martie. In primele 3 saptamani mi s-a parut foarte greu, nu eram obisnuita sa lucrez de acasa. Am trecut prin tot felul de stari, de la frustrate, anxietate, mancat in exces, plictiseala- reactii naturale de altfel. Organizatia mi-a oferit posibilitatea de a ma intoarce mai devreme in Romania in cazul in care va fi necesar, siguranta noastra fiind pe primul loc. Am hotarat sa raman in Norvegia. De cand sunt in izolare am inceput sa fac sport mai des acasa, urmarind instructiuni de pe niste aplicatii. Am citit mai mult si am inceput sa meditez in fiecare dimineata.

Autoritatile ne-au sfatuit sa lucram de acasa, sa stam izolati si sa iesim din casa doar cand e necesar. In Norvegia nu este atat de multa strictete precum in Romania, prin cultura pe care o au norvegienii sunt invatati sa pastreze distanta. S-au inchis toate restaurantele, cu cateva exceptii pentru cele care fac livrari. De pe 21 aprilie s-au redeschis gradinitele si a fost anuntat ca din luna mai cateva baruri si cafenele isi vor putea relua activitatea.

In cadrul organizatiei deja am inceput sa discutam despre posibilitatea de a ne reintoarce in birou, pentru cei care se pot deplasa fara a utiliza mijloacele de transport in comun.

Legat de responsabilitatile mele in cadrul proiectului, in aceasta perioada lucrez cu un coleg la programul unei tabere de vara care se va petrece pe o platforma de e-learning. Testam platforma, concepem curriculum, calculam bugetul proiectului. In acelasi timp, incerc sa ma pregatesc pentru intoarcerea in Romania, facand ordine prin lucruri si incercand usor-usor sa elimin ce este nefolositor. In zilele insorite ies la plimbari, uneori ma intalnesc cu prietenii in parc. In perioada urmatoare vom intra in partea de refectie, evaluare, Youthpass si tot ceea ce presupune procesul de finalizare a stagiului.” – Brandusa Rotaru, voluntar Erasmus Plus