In perioada iulie-septembrie 2017, Federatia YMCA Romania implementeaza proiectul Y(outh) ANIMAtor: Dezvoltarea de competente specifice pentru tinerii voluntari in programe de tabara, care are ca scop stimularea participarii tinerilor la viața societatii prin implicarea in programe de tabara calitative si in siguranta si cresterea capacitatii administrative a organizatiilor de a implementa astfel de programe comunitare transformationale.

Proiectul își propune sa formeze și sa perfecţioneze 25 tineri voluntari și lucratori de tineret din Baia Mare și Cavnic ca animatori de tabara/timp liber, consilieri de tabara și sa valorifice aceste competente prin implicarea directa în taberele de vara educationale pentru copii derulate în aceasta vara de către toți partenerii.
Animatorul de tabara (animator, consilier, instructor de tabara) are un important rol educativ, fiind un educator specializat în organizarea şi însufleţirea activităţilor extraşcolare şi de vacanţă, activităţi care se constituie într-un al treilea spaţiu educativ, complementar şcolii şi familiei în munca de educare şi formare a copiilor şi tinerilor.

Formatul acestui curs este inovativ intrucat implica o combinatie de metode de lucru extrem de eficienta si utilizata in cadrul retelei internationale din care organizatia noastra face parte. Urmarim pe aceasta cale sa oferim participantilor o experienta de invatare unica dar in acelasi timp, prin interactiunea cu comunitatile locale, dorim sa atragem atentia asupra nevoilor tinerilor si asupra importantei pe care educatia non-formala o joaca in dezvoltarea acestora.

Competentele personale avute in vedere sunt: inteligenta emotionala (autocunoasterea, recunoasterea emotiilor, reglarea emotiilor, empatia), flexibilitatea, gandirea critica, comunicarea, ascultarea activa, gandirea pozitiva, autoreflectia, acceptarea, oferire si primirea de feedback.

Activitatile proiectului au loc in Baia Mare, Cavnic și Izvoare, astfel impactul se rasfrange asupra mai multor comunitati, fiecare cu specificul ei, cu nevoile si realizarile proprii, tinerii avand ocazia de a invata din diferite contexte, de a experimenta initiativa si implicarea, promovand voluntariatul si cetatenia activa prin asumarea responsabilităţilor individuale si de grup.

Tinerii vor initia si implementa diverse ateliere si activitati pentru copiii si tinerii din Baia Mare si Cavnic, tematica fiind axata pe dezvoltare de talente și abilitati de leadership: solutionare probleme, gândire critica, creativitate, comunicare, inteligenta emotionala, munca în echipa, initiativa, aptitudini de invatare, competente digitale, dezvoltarea atitudinilor nondiscriminatorii, a tolerantei, a acceptarii diferentelor inter-umane , a simtului civic si a apartenentei la o comunitate, antibullying.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliul Judetean Maramures si se desfasoara in parteneriat cu Asociatia YMCA Baia Mare și Asociatia YMCA Cavnic.

logo-cj-mm