In luna aprilie 2018 si-au incheiat stagiile de voluntariat tinerii veniti in Baia Mare prin Serviciul European de Voluntariat (SEV): Jonathan van Varik  (Olanda – 7 luni), Maeliss Vray (Franta-6 luni), Barbara Pereira (Portugalia-6 luni), Angelika Petritz (Austria – 6 luni) , Cecilia Fini (Italia – 6 luni), organizatia lor gazda fiind Federatia YMCA Romania. In proiect a participat si voluntarul din Spania Juan Gallardo Roca – 3 luni.

Scopul proiectului este acela de a promova incluziunea si implicarea civica prin  imputernicirea copiilor si tinerilor, inclusiv pe cei cu oportunitati reduse,  sa devina Ambasadori ai comunitatii, sustinand diversitatea, toleranta, initiativa, gandirea critica, egalitatea, civismul pentru crearea unei societati in spiritul principiilor democratiei  si drepturilor omului.

Voluntarii SEV au desfasurat  programe incluzive pentru copii si tineri in Baia Mare, Cavnic, Copalnic Manastur, Somcuta Mare, programe de dezvoltare personala pentru copii si preadolescenti , cluburi de leadership si educatie civica pentru tineri, de drepturile omului, No Hate Speech,  si-au creat propriile ateliere Youth Power Space( ateliere de limbi straine: engleza, olandeza, italiana, dansuri austriece, eveniment biblioteca vie – povesti ale refugiatilor, asistenta la adapostul de noapte) implicandu-se in proiecte comunitare prin organizare de evenimente , consultari cu tinerii, intalniri, etc.

Pe intreg parcursul stagiilor de voluntariat “ Youth Power Space”, octombrie 2017-aprilie 2018,  cei 6 voluntari SEV au realizat activitati pentru 1500 de beneficiari copii, tineri, adulti, provenind atat din mediul urban cat si din rural, din comunitatile etnice (maghiare si rome), cu oportunitati reduse (educationale, sociale, economice, familiale, etc)

Partenerii locali ai acestui proiect au fost: Asociatia YMCA Baia Mare , Asociatia YMCA Cavnic, ASSOC, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare, Colegiul Tehnic “Gheorghe Baritiu” Baia Mare, Colegiul National „Gheorghe Sincai” Baia Mare, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare, Colegiul National „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Colegiul Economic “Pintea Viteazul” Cavnic , Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret – Centrul de Tineret Baia Mare , Fundatia de Voluntari Somaschi, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret Maramures, Hope and Homes for Children Romania, Liceul Teologic Penticostal Baia Mare, Liceul Teoretic “Ioan Buteanu” Somcuta Mare, Liceul  Teoretic “Nemeth Laszo” Baia Mare, Scoala gimnaziala “Lucian Blaga” Baia Mare , Scoala gimnaziala “Alexandru Ivasiuc” Baia Mare.

„ Mi-am dorit un stagiu de voluntariat tocmai pentru a-mi gasi drumul in viata, de a ma dezvolta, de  a-mi imbunatati competentele de comunicare, de a iesi din zona mea de confort. Dupa cele 6 luni , pot spune cu certitudine ca ma bucur de decizia mea pentru aceasta experienta mi-a schimbat perspectiva asupra a tot ceea ce ma inconjoara. La inceput am crezut ca sunt o persoana cu o minte deschisa, dar intreg contextul de aici mi-a oferit un proces de deschidere care a condus la a fi mai toleranta, la acceptarea altor culturi, obiceiuri, oameni.” (Angelika,  Austria)

„SEV este o aventura care te conduce dincolo de limite si te scoate din zona de confort. Proiectul a venit intr-un moment de tranzitie in viata mea. Cea mai mare provocare a fost  sa fiu departe de casa. Dar aici am gasit o noua familie: colegii de proiect si organizatia. Cea mai importanta lectie invatata a fost sa descopar multe resurse in propria-mi persoana, multe valente, gratie contextului extrem de bogat si intens creat de proiect , un loc sigur in care sa pot experimenta, intalni, si cel mai important, sa pot iubi.” ( Maeliss, Franta)

„Cand ma voi reintoarce acasa voi fi o alta persoana. Acestea au fost primele ganduri cand am acceptat sa vin in acest stagiu de voluntariat. Intreaga experienta de voluntariat m-a invatat sa ascult si sa fiu pro-activ. Entuziasmul copiilor si tinerilor din activitati nu poate fi egalat de adulti. Am intalnit multi oameni, am creat nenumarate activitati, am facut lucruri noi, am descoperit foarte multe fatete ale prieteniei si a ceea ce inseamna munca de tineret. La final ma intreb: m-am schimbat? Raspunsul este da, fara niciun dubiu”. ( Jonathan, Olanda)

„Sa fiu voluntar SEV la YMCA nu a fost doar despre a-i ajuta pe ceilalti, ci despre a ne impartasi experienta, de a invata unii de la ceilalti, de a asculta, de a lucra in echipa, de adaptare si flexibilitate. Chiar cand programul zilnic s-a terminat, experienta SEV continua. Convietuirea cu alte 5 persoane din tari diferite ar putea constitui un bun studiu antropologic. Personalitatile diferite, tarile si culturile diferite, perspectivele diverse de a vedea lumea, pot fi provocari pentru unii dar pentru noi au constituit fundatia noii noastre familii din Romania.” ( Barbara, Portugalia)

„In timpul celor 6 luni de stagiu am citit o carte care se intitutleaza” Totul este Iluminat”: aici totul este iluminat, toate cele traite aici m-au schimbat , marcandu-ma intr-un mod unic. Acesta a fost un spatiu sigur in care m-am testat, m-am dezvoltat, am invatat. Nu imi pot imagina alti colegi de proiect decat Angelika, Barbara, Maeliss, Jonathan. Nu imi pot imagina un alt proiect, o alta casa. ( Cecilia, Italia)

La finalul stagiilor, voluntarii au realizat un produs video despre experienta lor in Romania, precum si un ghid online cuprinzand experientele lor atat in activitatile din proiect , cat si din punct de vedere al integrarii lor in comunitatea noastra, vizitele lor in Romania si despre oamenii cu care au interactionat.

Video proiect Youth Power Space : https://www.youtube.com/watch?v=xddBNXs3nik&t=1s

Ebook Youth Power Sace: https://issuu.com/ymcaromania/docs/the_ebookfinal

Proiectul “Youth Power Space” este finantat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene si este organizat impreuna cu partenerii-organizatiile de trimitere ale voluntarilor: Verein4YOUgend-Austria,  Asociacion Building Bridges-Spania, ProAtlântico – Associação Juvenil -Portugalia, Ville de Nevers- Franta, Vicolocorto- Italia, Stichting UcDean- Olanda.