In perioada iunie-octombrie 2018, Federatia YMCA Romania  implementeaza  proiectul  „BaseCamp – leadership in programe de tabara” care are ca scop stimularea participarii tinerilor la viața societatii prin implicarea in programe de tabara calitative si in siguranta si cresterea capacitatii administrative a organizatiilor de tineret de a implementa astfel de programe comunitare transformationale.

Proiectul are ca si obiective principale  formarea profesională si valorificarea competentelor a 30 tineri voluntari și lucratori de tineret ca animatori de tabara/timp liber, consilieri de tabara in atragerea copiilor si tinerilor catre educatia non formala cu efect benefic asupra dezvoltarii lor personale, precum si stimularea mobilitatii in randul tinerilor si dezvoltarea competentelor (cunoastere-abilitati-atitudine/comportament) a 25 tineri voluntari si 5 lucratori de tineret din Romania prin imputernicirea de a crea si implementa programe de tabara la standarde calitative și de siguranta prin programe de leadership si crearea impreuna a procedurilor interne si standardelor aferente, sustinand astfel si stimuland voluntariatul  în rândul tinerilor.

Activitatile principale din proiect sunt diverse imbinand formare, practica, evaluare, creare de manual de tabara, astfel: curs de formare  judetean pentru tinerii din Maramures urmata de  sesiuni practice de valorificare a competentelor dezvoltate urmare cursurilor în 2 tabere cu copii în Baia Mare și Cavnic( tabere traditionale organizate in regim propriu de catre organizatii), creare draft manual de tabara si o  sesiune de formare nationala pentru tinerii din Maramures si din organizatiile partenere din tara cu o curricula testata anterior, imbunatatita , tinerii din sesiunea judeteana facilitand diverse sesiuni pentru colegii lor din tara.

In 2017 prin proiectul Youth ANIMAtor am format tineri la nivel local, pilotand un astfel de program de formare a competentelor profesionale si civice pe termen lung. In acest an, continuandu-ne misiunea, deschidem proiectul unui areal national, oferind un context de formare si creare de curricula nationala pentru tinerii din diverse comunitati. In functie de nevoile de dezvoltare identificate de catre echipa de proiect in randul beneficiarilor si de feedbackul acestora, pe baza manualul de tabara creat in cadrul acestui proiect, YMCA Romania isi propune sa creeze pe viitor programe de formare pentru tinerii din comunitatile noastre  in care participantii din proiectul actual sa devina persoane resursa, contribuind la atragerea si formarea altor tineri.

Cunoştinţele, abilităţile şi atitudinile dezvoltate  sunt de folos nu doar pentru tinerii participanti ci vor fi utile oricărui lucrător din domeniu educaţiei non-formale sau lucrător de tineret. Totodată, acest curs ajută la dezvoltarea personală a participanţilor, dezvoltând abilităţi de lucu în echipă, lidership, luarea deciziilor, curaj şi multe altele, toate acestea într-un mod interactiv, distractiv.

Federatia YMCA Romania si partenerii isi vor dezvolta capacitatea organizationala prin dezvoltarea resurselor umane implicate, prin oferirea de programe calitative si atragere de noi voluntari, implicit raspunzand unui numar mai mare de beneficiari directi si indirecti, toti avand aceeasi abordare care sustine calitatea si siguranta, standardele unui program transformational pentru copii si tineri deopotriva.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliul Judetean Maramures si se desfasoara in parteneriat cu Asociatia YMCA Baia Mare, Asociatia YMCA Cavnic, Fundatia Student Plus Timisoara, Asociatia Young Initiative, YMCA Dobrogea, Asociatia Terran Sports, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale de Tineret Maramures.

 BaseCamp – leadership in programe de tabara”  face parte din Programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019.