În perioada 28 octombrie și 2 noiembrie 2019, Elveția a fost cadrul perfect pentru 20 de tineri lideri din întreaga lume (Ghana, Peru, Mexic, Hong-Kong, Columbia, Marea Britanie, Canada, România, Elveția), care s-au întâlnit pentru a pune la cale un plan ingenios pentru a schimba lumea, o lume într-o continuă și rapidă schimbare care afectează în mod profund societatea în toate ramurile ei. Este vorba despre YMCA Global Influencers, un eveniment care are la bază o problemă de o mare importanță pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare: până în anul 2030, numărul persoanelor care vor rămâne fără un loc de muncă și se vor găsi în imposibilitatea de a-și găsi un altul, va ajunge la 2.000.000.000 în toată lumea. Cauza este legată de digitalizarea și automatizarea locurilor de muncă, un fenomen global care din câte se pare pune în primejdie viitorul unui număr însemnat de oameni activi pe piața muncii.

Soluția pe care au găsit-o este una simplă și eficientă: să educăm și să împuternicim acești oameni pe calea antreprenoriatului pentru ca să nu mai depindă de un loc de muncă ci să își înceapă afaceri la rândul lor, să schimbe lumea cu ideile lor inovatoare și astfel, să ducă o viață mai bună în comunitatea din care fac parte. Odată găsiți trainerii, nu a mai fost nevoie decât de oamenii care să pună în practică schimbarea. Și așa a început totul…

Cum este imposibil să aduci 2.000.000.000  de oameni la un training într-un singur loc, cea mai bună soluție este să aduci training-ul la ei, ba chiar mai mult, odată trecuți prin acest training, să fie ei înșiși capabili să ducă mai departe informația și altor persoane și tot așa. Totul este gratuit, nu există vreun cost pentru participanți, totul este bazat pe principiul „pay it forward”. A „plăti” mai departe este cheia succesului acestui proiect. Fiecare participant trebuie să dea mai departe cele învățate la cel puțin 6 persoane, mai exact 3 echipe a câte 2 persoane. Lucrul în echipă este esențial. Și iată cum, pornind de la 20 de persoane din toată lumea care au participat la training-ul din Elveția, în 10 ani, peste 2 miliarde de oameni vor fi trecut prin acest training la ei acasă, dezvoltându-și astfel abilitățile antreprenoriale, cunoscându-se mai bine pe sine, și cel mai probabil, deschizându-și o afacere care le asigură un viitor mai bun, atât lor cât și comunitățiilor din care fac parte. Problema a fost rezolvată, lumea a fost schimbată!

Dar să ne întoarcem la evenimentul din Elveția, locul de unde pornește totul, scânteia care va aprinde focul ce va cuprinde întreaga lume. Încă din prima zi participanții au fost împărțiți pe echipe, iar Marius Ghita, reprezentantul YMCA România a făcut o echipă foarte bună cu Simon, un participant foarte creativ și inteligent din partea YMCA Hong-Kong. Împreună, cei doi au lucrat pe parcursul celor 6 zile de eveniment sub atenta îndrumare a trainerilor (oameni cu experiență în domeniul antreprenoriatului) la un proiect, o idee de afacere, pe care o vor pune în practică odată ajunși acasă. Înainte de asta, participanții au descoperit care sunt valorile cât și punctele forte prin completarea a mai multor teste online printre care VALUE-ME.ORG și Top 5 Clifton Strengths. Mai multe detalii și intrumente utile de la training pot fi găsite la adresa: https://influenceglobally.com/

Creativitatea și inovarea au fost încurajate și de locurile în care participanții au fost cazați sau le-au vizitat. Este vorba despre primul hotel de tip caspulă din Elveția (Lucerna) – Capsule Hotel Lucerne unde au fost cazați câteva zile, cât și de spațiile de co-working precum: Hirschengraben Coworking + Innovation (Lucerna), Hyve (Basel), Effinger Kaffeebar & Coworking Space (Berna). Tot în cadrul YMCA Global Influencers, participanții au primit și o vizită de la Secretarul General al World YMCA, Carlos Sanvee, care le-a ținut un discurs despre ce înseamnă acest proiect și ce așteptări are de la ei.

În perioda următoare Marius va organiza o serie de workshop-uri pe tema antreprenoriatului și cum să îți dezvolți propria afacere, cu scopul de a da mai departe ceea ce a învățat în Elveția , catre persoane cu acceași dorință de implicare și de schimbare la fel ca și el.

„Dacă ar fi să găsesc un cuvânt care să descrie experiența avută în cadrul YMCA Global Influencers, acesta ar fi «schimbare». Ambiția acestui proiect este să schimbe lumea, dar pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie să înceapă prin a schimba viețile oamenilor – asta s-a întâmplat și cu mine. Înainte de participare nu vedeam lucrurile în termeni antreprenoriali și nu credeam că o carieră în acest domeniu este potrivită pentru mine, ba chiar mai mult, credeam că un antreprenor este o persoană care se pricepe foarte bine la numere și matematică (total neadevărat). Am aflat că principalele caracteristici ale unui antreprenor de succes sunt: creativitatea, inovația și leadership-ul, caracteristici pe care am descoperit că le am și că nu îmi lipsește nimic decât o idee bună pentru a îmi începe propria afacere – lucru la care am început deja să lucrez în cadrul evenimentului împreună cu Simon, colegul meu de echipă din Hong-Kong. Totodată trebuie să menționez și prieteniile pe care le-am legat acolo, un grup de 20 de tineri lideri din întreaga lume, gata să schimbăm lumea împreună. Până la urmă a fost nevoie de doar 12 apostoli pentru a răspândi creștinismul în toată lumea, noi de ce nu am putea face un lucru asemănător cu ceea ce am învățat aici ? Am rămas în minte cu un pasaj foarte interesant din Biblie care poate rezuma tot evenimentul: „Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta” (Matei 6:21).” – Marius Ghita, voluntar Asociatia Young Initiative, membra a Federatiei YMCA Romania.

Stay tunned!