Incepand cu luna octombrie 2020, Federatia YMCA Romania deruleaza un proiect al Programului Corpul European de Solidaritate intitulat „Building Stronger Communities”, gazduind pentru o perioada de  11 luni  4 voluntari provenind din: Finlanda – Sini Tuuli Suominen, Portugalia – Margarida Santana Honorio, Spania – Antonio Salvatierra Ortega si Marina Monje Jover.

Scopul proiectului este de a promova solidaritatea prin desfasurarea de activitati de voluntariat, de a incuraja cetatenia activa prin  imputernicirea tinerilor, inclusiv pe cei cu oportunitati reduse, sa se implice in consolidarea comunitatilor noastre, sustinand protectia mediului inconjurator, Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale ONU, diversitatea, incluziunea, participarea democratica, echitatea, cooperarea.

Ei vor desfasura  programe incluzive pentru copiii si tinerii din Baia Mare si Cavnic,  ateliere educationale, artistice, cluburi de leadership si educatie civica pentru tineri, vor crea evenimente in diferite cartiere din Baia Mare, vor organiza  consultari cu tinerii din mai multe orase din judetul Maramures,  beneficiind la randul lor de mentorat, supervizare, curs de limba romana si educatie interculturala.

Ei vor utiliza metode de educatie non formala recunoscute la nivel european pentru eficienta, atractivitatea si impactul lor. Credem cu tarie faptul ca educatia non-formala faciliteaza si conduce la un proces de invatare cu un impact major asupra voluntarilor si beneficiarilor, stimuland creativitatea, participarea activa , initiativa , gandirea critica, incluziunea.

Toate programele din cadrul stagiului voluntarilor internationali raspund astfel nu numai nevoilor existente dar servesc pentru construirea de punti de cunoastere, de incredere, incurand actiunea locala, implicarea sustinuta a tinerilor in viata comunitatii. Necesitatea unei astfel de abordari a fost reiterata in cadrul ONU ECOSOC Youth Forum  din ultimii 3 ani, reprezentantul nostru fiind membru al delegatiei World YMCA. Mesajul transmis a fost: ” Nu ii mai putem privi pe tineri ca reprezentand viitorul, deoarece atunci riscam viitorul nostru, al tuturor. Tinerii sunt PREZENTUL nostru, ei trebuie sa actioneze ACUM, sa isi faca vocea auzita ACUM, iar noi ceilalti trebuie sa ii ascultam ACUM”.

Proiectul “Building Stronger Communities ” este co-finantat prin Programul Corpul European de Solidaritate al Uniunii Europene si este organizat impreuna cu partenerii-organizatiile de suport ale voluntarilor: Allianssi Youth Exchanges- Finlanda, ProAtlântico – Associação Juvenil -Portugalia,  Asociacion Building Bridges-Spania.

Activitatea  echipei de proiect  este co-finantata de catre YMCA Solidarity Fund, o initiativa a World YMCA.

Director executiv,                                                            Manager Proiect,

 Alina Pop                                                                              Tudor Rus