În vederea conștientizării importanței participării tinerilor la viața comunității, în spiritul misiunii YMCA România de a educa și împuternici tinerii, în perioada iunieaugust 2021, Federația YMCA România a desfășurat o serie de ateliere educaționale în care a consultat tinerii cu privire la problemele pe care le identifică în comunitățile lor.

Cu ajutorul acestor ateliere ne-am propus să ajungem la tinerii din orașele mai mici din Maramureș, orașe în care voluntariatul, angajamentul civic al tinerilor, activitățile nonformale și tot ceea ce implică lucrul cu tinerii, nu există sau, dacă există, sunt la scală mică, întâmplându-se ocazional și poate nu la standardele promovate de sectorul de tineret. Mai mult, tinerii din aceste orașe nu sunt obișnuiți să interacționeze cu voluntari străini, să facă activități împreună, aceste evenimente devenind adevărate repere pentru ei. Din experiența noastră, tinerii nu sunt obișnuiți să-și exprime gândurile și sentimentele cu privire la ceea ce se întâmplă cu ei și în comunitate. Prin aceste activități ne-am dorim să îi ascultăm, să le împărtășim bune practici, să-i formăm în spiritul gândirii critice, să îi împuternicim și să ne asigurăm că vocea lor, ideile lor vor fi auzite , ajungând la autoritățile locale.

Atelierele au cuprins sesiuni privind participarea tinerilor, efectele schimbărilor climatice și exemple de bune practici din Franța, Spania, Portugalia, modalități de implicare în comunitate, oportunitățile oferite tinerilor de programul Corpul European de Solidaritate, identificarea problemelor din comunitate și găsirea de posibile soluții, dialog între tineri și reprezentanți ai autorității publice locale- consiliu local/primărie.

Aici găsiți Rezultate consultari activ complementare Building Stronger Communities _MM

Toate activitățile din cele 3 orașe, precum și facilitarea acestora, au fost realizate de către echipa de voluntari tineri locali și internaționali ai organizației noastre.

Aceste ateliere au fost activități complementare ale proiectului Building Stronger Communities finanțat prin Programul Corpul European de Solidaritate, fiind susținut de YMCA Europe, iar partenerii noștri în acest demers au fost: Asociația SZMISZ Sighetu Marmației, Colegiul Economic “Pintea Viteazul” Cavnic și Asociația YMCA Cavnic,  Liceul Teoretic “Bogdan Vodă” Vișeu de Sus.