Organizația noastră dezvoltă un program de excepție în ceea ce privește planificarea, implementarea și evaluarea taberelor, ghidându-ne după bunele practici la nivel mondial (în special YMCA USA Camp – American Camp Associations Standards), organizația YMCA având o experiență de mai bine de 125 de ani în ceea ce privește modul de organizare, structura și curriculum-ul taberelor pentru copii și tineri.

TEMATICI
– pace
– toleranță
– reziliență
– adaptabilitate
– conectare la ceilalți și cu natura
– valori
– dezvoltarea caracterului
– recunoașterea și gestionarea emoțiilor
– validare
– creativitate
– sport
– interculturalitate
– lucrul în echipă
– diversitate

VÂRSTE: 6 – 13 ani

SESIUNEA I
Tabără de zi în Baia Mare: 27 iunie-1 iulie 2022
Grupe de vârstă: 6 – 9 ani și 10 – 13 ani
Programul taberei: luni – vineri: 9:00 – 16:00
Locația – Centrul Comunitar ROUA, situat în Baia Mare, strada Magnoliei nr 10.
Contribuție personală: 500 lei (preferențial pentru copiii care au mai participat în activitățile YMCA și pentru frați/surori: 470 lei);
Activitățile sunt susținute în limba română, în limba engleză și limba ucraineană.
➔ La tabără vor participa copii și tineri refugiați ucraineni, stabiliți temporar în Baia Mare și împrejurimi. Aceștia participă în tabără în mod gratuit.
Număr limitat de taberiști : 40

SESIUNEA II
Tabără de zi în Baia Mare: 11-15 iulie 2022
Grupe de vârstă: 6 – 9 ani și 10 – 13 ani
Programul taberei: luni – vineri: 9:00 – 16:00
Locația – Centrul Comunitar ROUA, situat în Baia Mare, strada Magnoliei nr 10.
Contribuție personală: 500 lei (preferențial pentru copiii care au mai participat în activitățile YMCA și pentru frați/surori: 470 lei);
Activitățile sunt susținute în limba română, în limba engleză și în limba ucraineană.

➔ La tabără vor participa copii și tineri refugiați ucraineni stabiliți temporar în Baia Mare și împrejurimi. Aceștia participă în tabără în mod gratuit.
Număr limitat de taberiști : 40

SESIUNEA III
Tabără de zi în Baia Mare: 18-22 iulie 2022
Grupe de vârstă: 6 – 9 ani și 10 – 13 ani
Programul taberei: luni – vineri: 9:00 – 16:00
Locația – Centrul Comunitar ROUA, situat în Baia Mare, strada Magnoliei nr 10.
Contribuție personală: 500 lei (preferențial pentru copiii care au mai participat în activitățile YMCA și pentru frați/surori: 470 lei);
Activitățile sunt susținute în limba română, în limba engleză și în limba ucraineană.
La tabără vor participa copii și tineri refugiați ucraineni stabiliți temporar în Baia Mare și împrejurimi. Aceștia participă în tabără în mod gratuit.
Număr limitat de taberiști : 40

Ne propunem ca marea majoritate a activităților să se desfășoare în aer liber, doar în cazuri excepționale, acestea să se desfășoare în interior.

CONTEXT
Dacă până în martie 2020 adaptabilitatea și flexibilitatea erau abilități de dorit pentru a face față cu brio situațiilor inedite date de o lume în continuu progres tehnologic și digital, contextul pandemic și post pandemic ne-a provocat și ne provoacă în continuare să dezvoltăm mecanisme psihologice de adaptare și reziliență, un proces necesar tuturor celor implicați – adulți și copii. Mai mult decât atât, este important ca copiii și tinerii care fug din calea războiului din Ucraina să fie împreună cu alți copii și să primească sprijin psihologic
specific pentru a le echilibra starea emoțională și a distrage atenția de la experiențe traumatizante. Obiectivul este de a crea un spațiu incluziv în care toți copiii și tinerii să se poată simți în siguranță , să se bucure în armonie în cadrul programului de tabără.
Provocările joacă un rol fundamental în dezvoltarea emoțională, în special a încrederii în sine. Adaptarea la diferitele contexte pornește de la conștientizarea propriilor resurse, diferitele experiențe provocându-l și ajutându-l pe copil să descopere noi moduri de a fi.
Copiii au nevoie de o doză sporită de încredere în sine și autonomie, dar, de multe ori acestea sunt întâmpinate de temeri din partea părinților. Evident, soluția este să întâlnim nevoile copiilor și fricile părinților la mijloc prin crearea unui cadru sigur în care copilul să poată explora și să își asume responsabilitatea inițiativei/acțiunii. Validarea prin gesturi și atitudini este esențială pentru a dezvolta încrederea în sine.
Mai mult decât atât, asemenea dezvoltării cognitive, motrice, a limbajului, a abilităților sociale și emoționale, se poate vorbi și de o dezvoltare morală a copilului, până când acesta ajunge să își ghideze comportamentul în virtutea unor valori.
Pentru ca o societate să funcționeze la parametri normali, e nevoie ca fiecare individ în parte să se ghideze după un set de valori care implică respectul față de propria persoană, față de ceilalți, față de mediu și față de comunitate.
În acest fel, îi putem învăța pe copii, încă din primii ani, valori ce le vor servi pe durata întregii vieți: respectul față de propria persoană și pentru cei din jur, onestitatea, corectitudinea, generozitatea, responsabilitatea, grija, toleranta, acceptarea, cultura muncii bine făcute și a efortului susținut, fair play, curaj sau spiritul civic – toate îi vor ajuta să devină cetățeni activi care pot să contribuie la dezvoltarea unei societăți cu adevărat funcționale.
Aspectele teoretice puse în practică prin activități nonformale, creative și recreative – dublate de cele sportive și în aer liber – vor susține o dezvoltare armonioasă din punct de vedere holistic: minte-trup-spirit.

Competențele de bază urmărite prin Programul taberei
★ Solidaritate
★ Umanitate
★ Toleranță
★ Reziliență
★ Interculturalitate
★ Reconectarea la cei din jur pentru dezvoltarea unei relații armonioase
★ Conectarea cu natura și explorarea contextelor oferite de aceasta
★ Încrederea și stima de sine
★ Adaptabilitatea
★ Exemplul personal
★ Munca în echipă
★ Ascultarea reflectivă
★ Leadership
★ Valori
★ Soluționarea de probleme și luarea deciziilor

SIGURANȚĂ, PROTECȚIE ȘI STARE DE BINE
➔ echipa de tabără – senior leadership: este vaccinată împotriva virusului Sars Cov 2 și/sau au trecut prin boală;
➔ majoritatea activităților se vor desfășura în aer liber, doar în cazuri excepționale acestea se vor desfășura în interior, respectându-se măsurile impuse de autorități;
➔ vom continua procedura de dezinfectare a mâinilor, dezinfectarea suprafețelor atinse, etc.
➔ în cadrul echipei avem o persoană desemnată pentru acordarea primului ajutor precum și trusă de prim ajutor
➔ asigurarea traducerii pentru copiii refugiați, astfel încât ei să se simtă incluși și valorizați
➔ echipa YMCA are experți în lucrul cu copiii și tinerii , putând astfel susține și sprijini emoțional taberiștii
➔ Pentru YMCA, siguranța, protecția copiilor , precum și starea de bine fizică și emoțională a copiilor și tinerilor taberiști și a echipei sunt principii și condiții sine-qua-non în desfășurarea tuturor activităților și programelor.

DESPRE PROGRAMUL DE TABERE
La YMCA nu doar creem un context de învățare, distracție, prietenie și aventură pentru copii și tineri, ci ne focalizăm pe valori și dezvoltarea caracterului. Educația despre valorile organizației noastre – grijă,respect, onestitate, responsabilitate, credință/încredere
și diversitate este parte integrantă a fiecărei zile de tabară. Întreaga echipă de tabără – seniori și voluntari – urmează aceste valori:
★ GRIJĂ
să avem grijă de noi înșine și de cei din jurul nostru
★ RESPECT
regula de aur , respect de sine, respect pentru echipă și pentru taberiști
★ ONESTITATE
să fim sinceri și consecvenți în ceea ce spunem și ceea ce facem
★ RESPONSABILITATE
să facem ceea ce este corect și echitabil, să fim responsabili pentru ideile exprimate, acțiuni și pentru bunurile proprii și ale celorlalți și pentru mediu
★ CREDINȚĂ / ÎNCREDERE
să avem încredere în sine, în buna credință a celorlalți, în Dumnezeu
★ DIVERSITATE
celebrăm diversitatea în toate formele ei

Un copil are toate premisele să devină de succes dacă dezvoltă relaţii sănătoase, sincere, deschise şi se simte apreciat. Este un copil care simte că are control asupra vieţii lui.
Conectarea la ceilalți, libertatea de a-și face singur prieteni, depășirea de unul singur a obstacolelor precum și validarea și valorizarea lui sunt 4 aspecte esenţiale pentru viitorul copilului şi în reuşita lui de a depăşi obstacolele şi a ajunge acolo unde îşi doreşte. Din conectare, încredere, sentimentul importanţei şi curaj, rezultă încrederea în sine, responsabilitatea, împlinirea şi fericirea.
Conectarea la ceilalţi îl ajută pe copil să fie independent, să îşi creeze permanent legături noi, să socializeze uşor, să lucreze în echipă, să colaboreze cu ceilalţi pentru a ajunge cu toţii la rezultatul dorit.
Mai mult, conectarea la ceilalţi îl învaţă şi empatia, dar şi faptul că în echipă se pot obţine rezultate grozave, iar concurenţa nu are legătură cu a-l întrece pe celălalt, ci cu a-l atrage de partea ta, pentru o echipă şi mai puternică. Încrederea că pot avea singuri grijă de ei înşişi îi ajută pe copii să se simtă puternici. Curajul se naşte din experimente, expediţii, libertatea de a încerca şi de a greşi, de a vedea ce înseamnă să o ia de la capăt. Să nu se teamă. E obligatoriu să ajutăm copilul să se simtă important. Este necesar să îi arătăm copilului calităţile sale, să ne axăm pe ele, să i le evidenţiem şi îl susţinem să şi le îmbunătăţească, îi arătăm că e important, contează şi poate face orice.

FORMULAR ÎNSCRIERE ONLINE: https://forms.gle/paycVhzqQe2M37fH7

Mai multe detalii despre Programul de tabară al YMCA puteți găsi aici – TABERE DE VARĂ LA YMCA 2022

DETALII PLATĂ:
Înscrierile pentru toate taberele prezentate se fac până în data de 20 iunie 2022, contribuția personală trebuind să fie achitată tot până la aceasta dată.
Nu se vor face înscrieri la fața locului, și anume în prima zi de tabără!
Achitarea contribuției personale se poate face în numerar la Centrul Comunitar ROUA, str. Magnoliei nr 10 Baia Mare, de luni până vineri între orele 10 – 16, cât și prin transfer bancar, astfel:
Pentru sesiunile I și III (27 iunie-1 iulie 2022 și 18 – 22 iulie 2022 ):
în contul: RO61BTRL02501205123429XX, titular cont: Federația YMCA
Pentru sesiunea II (11 – 15 iulie 2022):
în contul: RO88BTRL02501205135306XX – titular cont: Asociația YMCA Baia Mare

La Detalii Plată vă rugăm să specificați: numele copilului și sesiunea de tabără dorită (I, II, III) și să ne trimiteți pe e-mail (office@ymca.ro) dovada plății, pentru a vă confirma locul în tabără.

Vă așteptăm cu drag alături de noi, echipa YMCA, pentru a avea încă o experiență de neuitat!