Federatia YMCA Romania și Asociația Întreprinzătorilor din Maramureș invită tinerii din județul Maramureș  să se înscrie la Junior Entrepreneur Academy, un program destinat elevilor de liceu care doresc să își dezvolte competențele antreprenoriale, să ia pulsul mediului de afaceri din regiune și să creioneze inițiative cu îndrumarea antreprenorilor de succes ai județului.

Prin Junior Entrepreneur Academy ne propunem să aducem învățarea experiențială mai aproape de tineri, permițându-le să își dezvolte competențele antreprenoriale într-un mediu deschis și captivant. Programul nostru intenționează să fie o platformă de lansare pentru elevii de liceu pasionați de antreprenoriat, atât prin cursuri teoretice cât și prin experiențe practice prin care să intre în contact cu mediul de afaceri și cu oameni de afaceri de succes.

Pe parcursul programului, participanții vor avea oportunitatea să afle mai multe despre cum se pun bazele unei afaceri și despre rolul esențial al antreprenoriatului în dezvoltarea comunității,  dar și să ia parte la un program de Job Shadow în care vor putea vedea din interior cum funcționează unele dintre cele mai emblematice business-uri ale județului Maramureș. De asemenea, aceștia își vor elabora propriile planuri de afaceri pe care le vor prezenta antreprenorilor, concurând pentru atragerea acestora spre proiectul lor. Cele mai bune proiecte vor beneficia de Business Mentors și Business Angels, antreprenori care vor ghida și susține continuarea planurilor de afaceri după terminarea Junior Entrepreneur Academy.

Junior Entrepreneur Academy incorporează  abordări specifice învățării formale si non-formale precum și lucrul cu tinerii– specifice ariei de competență a YMCA. În acest sens, ne propunem organizarea a două serii de curs:
○ seria I – martie-mai 2024,
○ seria II- octombrie-decembrie 2024

Înscrierile pentru prima serie (martie- mai)  vor începe din data de 15 februarie 2024 ,  iar  seria II și în luna septembrie 2024.

 Aceste serii vor fi împărțite în două categorii de vârstă, în funcție de clasa în care sunt cursanții:
● clasele a IX-a și a X-a (25 cursanți)
clasa a XI-a (15 cursanți)

Locația de desfășurare a cursurilor va fi YMCA Hub, spațiul multifuncționall modern al YMCA Romania, aflat in Baia Mare,  strada Gheorghe Șincai, nr. 31, parter

Inscrierile pentru prima sesiune se pot face începand cu data de 15.02.2024 până pe data de 15.03.2024 , utilizând formularul online https://forms.gle/As6fypkuKh2udjaP7 .

Programul va începe în a doua jumătate a lunii martie și va dura până la finalul lunii mai, timp în care ideile se vor transforma în planuri de afaceri și tainele antreprenoriatului se vor dezvălui rând pe rând participanților.

Programul pentru tinerii din clasele a IX-a și a X-a – introducere în tainele antreprenoriatului în care tinerii vor reuși să afle mai multe despre ce înseamnă să fii antreprenor și despre importanța antreprenoriatului în comunitate. Acest modul va fi cuprins din 3 lecții și o sesiune de feedback și discuții; o sesiune de dialog structurat cu antreprenori membri ai Asociației Întreprinzătorilor Maramureș, sesiune care le va permite participanților să afle mai multe despre experiența antreprenorială a celor ce reprezintă motorul economic al județului; programul de Job Shadow, în care tinerii vor avea posibilitatea să desfășoare două vizite la o companie membră a A.I.M., vizite în care să vadă ce înseamnă practic munca de antreprenor; un Business Fair în care tinerii au posibilitatea de a prezenta membrilor Asociației Întreprinzătorilor Maramureș, dar și cadrelor didactice și părinților, ideea de afaceri dezvoltată de aceștia pe parcursul programului și să primească feedback.

Cele mai bune trei idei vor avea posibilitatea de a beneficia de un Business Mentor, un membru al Asociației Întreprinzătorilor Maramureș care să le ofere sprijin pe parcursul anilor următori legat de felul în care să pună bazele unei afaceri de succes și să îi îndrume prin expertiza câștigată pe parcursul experienței acestora de antreprenori.

Programul pentru clasa a XI-a– sesiuni despre despre funcționarea eficientă a unui business, despre particularitățile pieței și despre factori ce le pot influența activitatea ca antreprenori; o sesiune de dialog structurat cu antreprenori membri ai Asociației Întreprinzătorilor Maramureș; programul de Job Shadow, în care elevii vor avea posibilitatea să desfășoare două vizite la o companie membră a A.I.M. prin care să își dezvolte ideea de afaceri prezentată; un Business Fair în care elevii participanți au posibilitatea de a prezenta
membrilor Asociației Întreprinzătorilor Maramureș ideea de afaceri dezvoltată de aceștia pe parcursul programului.

Cele mai bune idei vor beneficia de atragerea a unui Business Angel, un partener din cadrul Asociației Întreprinzătorilor Maramureș care va avea posibilitatea să investească într-o idee prezentată în cadrul Business Fair-ului, dar și să clădească o relație de colaborare cu participanții care îi stârnesc interesul, fie în vederea transformării ideilor acestora în realitate, fie în vederea unei potențiale recrutări.

Ca și actori comunitari, Federația YMCA Romania și Asociația Întreprinzătorilor Maramureș avem responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea comunităților noastre,  iar prin acest parteneriat ne dorim să oferim un exemplu de bune practici prin care să încurajăm colaborarea între actorii comunitari, între mediul nonguvernamental și cel de business, între non-profit și pentru-profit.