In perioada iulie -septembrie 2016, Federatia YMCA Romania implementeaza proiectul YOUTH EMPOWERMENT TRAINING & DEVELOPMENT CENTRE.

Proiectul vizeaza formarea a 20 de tineri din Baia Mare si celelalte localitati ale judetului Maramures, cu varste cuprinse intre 14-35 de ani, implicati in programe anterioare de tineret fie ca beneficiari, fie ca lucratori sau lideri de tineret. Acest proiect isi propune sa ofere tinerilor participanti o serie de competente si abilitati menite sa dezvolte3 sfere principale ale vietii: sfera personala, sfera profesionala si sfera civica.

Formatul acestui curs este inovativ pentru comunitatea locala intrucat implica o combinatie de metode de lucru extrem de eficienta si utilizata in cadrul retelei internationale din care organizatia noastra face parte, insa care nu a mai fost adaptata si destinata unui grup tinta local. Urmarim pe aceasta cale sa oferim participantilor o experienta de invatare unica dar in acelasi timp, prin interactiunea cu comunitatea locala, dorim sa atragem atentia asupra nevoilor tinerilor si asupra importantei pe care educatia non-formala o joaca in dezvoltarea acestora.

Competentele personale avute in vedere sunt: inteligenta emotionala (autocunoasterea, recunoasterea emotiilor, reglarea emotiilor, empatia), flexibilitatea, gandirea critica, comunicarea, ascultarea activa, gandirea pozitiva, autoreflectia, acceptarea, oferire si primirea de feedback.
Competentele profesionale exersate sunt: perseverenta in sarcina, angajamentul, luarea de decizii, negocierea, leadershipul, asumarea rolului intr-o echipa, incadrarea in termene, delegarea si asumarea de responsabilitati, motivarea altora, planificare strategica, conceptualizare, analiza si sinteza, reflectare si rationalizare, solutionarea conflictelor.
Competentele civice experimentate sunt: participare activa, rezolvare de probleme, gandirea centrata pe solutii, proactivitatea, viziunea, initiativa.
Activitatile proiectului au loc atat in Baia Mare cat si in Cavnic, astfel impactul se rasfrange asupra mai multor comunitati, fiecare cu specificul ei, cu nevoile si realizarile proprii, tinerii avand ocazia de a invata din diferite contexte, de a experimenta initiativa si implicarea, promovand voluntariatul si cetatenia activa prin asumarea responsabilităţilor individuale sau de grup

Tinerii vor avea ocazia de a initia si implementa diverse ateliere si activitati pentru copiii si tinerii din Baia Mare si Cavnic, tematica fiind axata pe drepturile omului si copilului, combaterea rasismului, xenofobiei, intolerantei, activitati in aer liber, valori fundamentale.

Proiectul este co-finantat de catre Consiliul Judetean Maramures si se desfasoara in parteneriat cu Asociatia YMCA Baia Mare, cu sprijinul Beaver County YMCA (PA-USA).

logo CJ MM