Incepand cu luna octombrie 2017, Federatia YMCA ROMANIA deruleaza un nou proiect Serviciul European de Voluntariat al Comisiei Europene intitulat „Youth Power Space”, gazduind pentru o perioada de 6 luni 6 voluntari provenind din Austria – Angelika Petritz, Franta – Maeliss Vray, Italia – Cecilia Fini, Olanda – Jonathan van Varik, Portugalia – Barbara Pereira, Spania – Juan Antonio Gallardo Roca.

Scopul proiectului este acela de a promova incluziunea si implicarea civica prin imputernicirea copiilor si tinerilor, inclusiv pe cei cu oportunitati reduse, sa devina Ambasadori ai comunitatii, sustinand diversitatea, toleranta, initiativa, gandirea critica, egalitatea, civismul pentru crearea unei societati in spiritul principiilor democratiei si drepturilor omului.

Ei vor desfasura programe incluzive pentru copii si tineri in Baia Mare, Cavnic, Copalnic Manastur, Somcuta Mare, Cavnic, ateliere proprii Youth Power Space si de dezvoltare personala copii si predolescenti , cluburi de leadership si educatie civica pentru tineri, de drepturile omului, No Hate Speech, programul de implicare civica YMCA Youth Parliament, mentorat, curs de limba romana, workshop media si ITC, implicandu-se in proiecte comunitare.

Ei vor utiliza metode de educatie non formala recunoscute la nivel european pentru eficienta, atractivitatea si impactul lor: invatare experientiala, invatare prin a face, simulari de rol, energizere, momente de reflectie, munca in echipa,coaching, a class divided, biblioteca vie, YMCA Youth Parliament, ateliere, Cluburi pentru copii si tineri, peer to peer, Punctum, Mandala, YouthPass Unfolded, Points of You. Sustinem cu tarie faptul ca educatia non-formala faciliteaza si conduce la un proces de invatare cu un impact major asupra voluntarilor si beneficiarilor, stimuland creativitatea, participarea activa , initiativa , gandirea critica, incluziunea.

Proiectul este conceput in jurul voluntarilor SEV ca si figura centrala. De aici decurge si pozitia voluntarilor in organizatia noastra, indiferent de faptul ca sunt romani sau straini. Ei sunt colegii nostri, cu sarcini bine determinate, vocea lor este permanent ascultata, stimuland initiativa, oferind spatiu de “joaca”, fapt ce conduce la dezvoltarea lor personala, sociala, civica, organizatia noastra punand in practica zi de zi sloganul propriu YMCA la nivel mondial: Empowering young people(imputernicim tinerii).

De la sosirea lor in Baia Mare voluntarii SEV au participat la un curs de formare de 3 saptamani Youth Power Space axat pe orientare si formare , ei familiarizandu-se cu organizatia noastra, activitati, voluntari, structura, programe, metode folosite, cu ghidul de proceduri interne, codul de conduita si regulile de siguranta, avand sesiuni despre educatie interculturala, educatie formala, non formala, informala si metodele nonformale, leadership, management de proiect, Programul Erasmus Plus si certificatul de competente YouthPass, educatie civica si implicarea tinerilor, drepturile omului, au inceput sa invete limba romana si au avut intalnirile saptamanale cu mentorii lor. Totodata au vizitat orasul, muzeele, atractiile turistice, invatand cate putin despre istoria locului si au desfasurat ateliere impreuna cu voluntarii romani ai organizatiei.

Proiectul “Youth Power Space” este finantat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene si este organizat impreuna cu partenerii-organizatiile de trimitere ale voluntarilor: Verein4YOUgend-Austria, Asociacion Building Bridges-Spania, ProAtlântico – Associação Juvenil -Portugalia, Ville de Nevers- Franta, Vicolocorto- Italia, Stichting UcDean- Olanda.