In perioada iulie-octombrie 2017, Federatia YMCA Romania impreuna cu partenerii Asociatia YMCA Baia Mare, Fundatia Student Plus Timisoara si Asociatia Young Initiative a implementat proiectul ”Impreuna pentru comunitate! Dezvoltarea de competente specifice pentru tinerii voluntari in tabere” care a constat intr-un curs de formare pentru 25 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14-35 ani provenind din toate zonele tarii (in special Maramures, Constanta, Bucuresti, Timisoara) ce s-a desfasurat in Statiunea Izvoare (Maramures). Proiectul a fost finantat de Ministerul Tineretului si Sportului.

Scopul proiectului a fost de a stimula participarea tinerilor la viața societatii prin implicarea in programe de tabara calitative si in siguranta si de a crește capacitatea organizatiilor de a implementa astfel de programe.

In perioada 7-13 august 2017, 25 tineri voluntari au fost formați ca și animatori de timp liber, consilieri de tabara , scopul acestora fiind de a atrage copiii și tinerii către activităţi de timp liber specifice cu efect benefic asupra dezvoltării lor personale.

În cadrul cursului tinerii au celebrat Ziua Internaționala a Tineretului – 12 august- realizand 4 scurte filmulete de promovare a acestei zile, a voluntariatului, a programelor de tabara, etc.

Metodele non formale utilizate au fost invatarea experientiala, prezentari, brainstorming, icebreak, mima, bingo, chestionare, simulare, activitati sportive, dans, prezentare, reflectie , cafeneaua publica , open space, simulare, etc.

Activitatile post curs de formare au avut loc în Baia Mare, Bucuresti, Timisoara, Cavnic, Oradea, astfel tinerii participanti au impartasit din experiența, metodele, cunostintele dobandite in diferite contexte, au experimentat initiativa si implicarea, promovand voluntariatul si cetatenia activa prin asumarea responsabilităţilor individuale si de grup.

Urmare participarii la acest proiect, tinerii și-au dezvoltat 7 din cele 8 competente de baza din Certificatul Național de Voluntariat: competente matematice şi competente de baza în stiinta şi tehnologie, competente digitale , invatarea de a învața, competente sociale si civice, initiativa si antreprenoriat, intelegere si manifestare culturala .

Tinerii au agreat sa formeze un grup/o platforma de lucru care va organiza taberele din vara anului 2018, creind astfel un grup de initiativa format pe diverse standarde de tabara, oferindu-le astfel şansa de a lucra cu sute de copii si tineri pe perioada de vară şi de a experimenta metodele şi tehnicile învăţate în cadrul cursului.

Cunoştinţele, abilităţile şi atitudinile dezvoltate în acest proiect sunt de folos nu doar pentru tinerii participanti ci sunt utile oricărui lucrător din domeniu educaţiei non-formale sau lucrător de tineret.

Video proiect: https://www.youtube.com/watch?v=BC0gbakkMfc

Interviu la Radio Romania Actualitati- Emisiunea “Deschis in weekend” (reporter: dl. Adrian Marchis)- difuzare in 12 august 2017

 

Video testimoniale participanti: https://www.youtube.com/watch?v=FfjaW65k_rI

Proiect finantat de Ministerul Tineretului si Sportului