Sâmbătă, 18 februarie 2023, de la ora 11, Federația Young Men’s Christian Associations România (YMCA România), organizează un eveniment tip Job Cafe la Centrul Comunitar ROUA, situat în Baia Mare,  strada Magnoliei nr 10.

Companiile invitate – Aramis Group, Athore Delite, UAC, Housekeeping, Metro, Helios, Florăria Magnolia, Casa Crișan – împreună cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș și cetățenii ucraineni stabiliți temporar în Baia Mare și împrejurimi și aflați în căutarea unui loc de muncă vor putea dialoga despre condițiile de muncă, experiențele de angajare avute (provocări și succese), explorând totodată și oportunitățile de muncă și posturile vacante oferite de către firmele private invitate.

Prin programele derulate de YMCA încercăm să acoperim cât mai multe nevoi ale refugiaților, printre care și găsirea unui loc de muncă potrivit pentru ei. Astfel, din luna noiembrie 2022 echipa YMCA oferă săptămânal consiliere cetațenilor ucraineni  în vederea găsirii unui loc de muncă, facilitând consultarea listei cu locurile de muncă vacante de la AJOFM Maramureș precum și alte platforme private similare, discuții cu angajatorii, participarea la interviuri și la proba de lucru, vizite la angajatori, asistarea la semnarea contractului individual de muncă, etc.

Totodată, în parteneriat cu AJOFM Maramureș, se derulează primul curs autorizat de competențe de comunicare în limbă română oferit refugiaților ucraineni, 30 de adulți pregătindu-se  pentru a susține examenul de absolvire al cursului la începutul lunii martie 2023. După susținerea examenului, ei vor beneficia de un certificat de competență lingvistică emis de către Autoritatea Națională pentru Calificări.

Programul de consiliere pentru angajare oferit cetățenilor ucraineni – YMCA Hub – face parte din proiectul „Refugee Skilling and Support “ inițiat de către YMCA Europe și finanțat de către Fundația Accenture, acesta derulându-se în Ucraina, România, Republica Moldova și Slovacia.

———————————

 În cadrul Centrului Comunitar ROUA  –  un spațiu sigur cu activități și servicii integrate implementate în co-creare cu cetățenii ucraineni de către Asociația DEIS, Federația YMCA România și City Makers cu suportul financiar al Action Aid – Disaster Emergency Committee, YMCA Europe, ARC, HHC România și CTR – YMCA Romania derulează Programul de Afterschool – Day Care pentru copii, Programul de voluntariat pentru tineri din Baia Mare și din Ucraina, precum și YMCA Hub – programul de consiliere pentru angajare.