Federatia YMCA Romania lanseaza manualul multimedia I AM because YOU ARE (EU SUNT pentru ca TU EXISTI) un instrument de lucru si o resursa pentru cei care doresc sa organizeze programe si activitati pe tematica drepturilor omului, invatare interculturala, antidiscriminare, cetatenie europeana, incluziune, diversitate, facilitare grafica-animatie, incurajand copiii si tinerii sa aiba o voce puternica atat in cee ace problemele comunitatii in care traiesc dar si in cele la nivel global.
Aceasta carte multimedia s-a realizat in cadrul proiectului cu acelasi nume desfasurat in perioada 01.08.2015- 01.05.2016. La proiect au participat 28 de lucratori de tineret din 7 tari partenere: Italia, Serbia, Albania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia si Romania.

Din Romania au participat lucratori de tineret din Baia Mare, Cavnic, Arad, Timisoara, ei fiind implicati activ in structurile asociative membre ale Federatiei YMCA.

“Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a dezvolta competentele (cunostinte, abilitati, atitudine/comportament/valori) participanților, pentru ca acestia sa organizeze programe si activitati pentru tineri la standarde calitative inalte, comunitatile deservite fiind multietnice, multiculturale, multi-religioase. Astfel, in timpul cursului de formare desfasurat in perioada 14-22 martie 2016 in Baia Mare ei au avut ocazia de a invata si de a-si exersa abilitatile in sfera cooperarii, muncii în echipă, responsabilitatii, comunicarii, inițiativei, creativitatii, diversitatii, constientizarii propriilor reactii la evenimente si situatii neprevazute pentru a lupta impotriva etichetarii, prejudecatii, stereotipurilor, rasismului, xenofobiei, extremismului de orice fel, dezvoltarii de atitudini si comportamente non violente, inclusive, cu respectarea drepturilor omului si valorilor fundamentale ale umanitatii” – Alexandra Canta, manager proiect.

Proiectul a propus o combinație inedita de metode și instrumente pentru tematicile principale: educatie pentru drepturile omului, multiculturalitate, filosofia UBUNTU( Africa: I AM because YOU ARE: Eu EXIST pentru ca TU EXISTI), just peace (justitie si pace), munca cu tinerii, gandire critica.

Metodele educationale nonformale folosite sunt: invatarea holistica, invatarea deschisa( open ended) , invatarea prin cooperare, self-learning, invatarea experientiala , simulari , jocuri de rol, dezbateri, prelegeri, biblioteca vie, tehnica intrebarilor socratice, facilitare grafica/animatie, ateliere, flashmob, media, evaluare, etc.

Toate activitatile desfasurate in perioada cursului de formare, precum si cele create si implementate post training in cele 7 tari partenere le-am utilizat pentru a crea un manual multimedia, o resursa pentru lucratorii de tineret, coordonatori de programe, organizatii, diseminand rezultatele proiectului.

Manualul multimedia are un design creativ, cuprinzand atat descrierea si obiectivele activitatilor din training dar si post training, video si animatii realizate de participanti, albume cu fotografii, testimoniale .
Manualul multimedia I AM because YOU ARE (EU SUNT pentru ca tu EXISTI) se gaseste aici: https://issuu.com/ymcaromania/docs/i_am_because_you_are/1

Proiectul “I AM because YOU ARE” a fost finantat prin programul Erasmus Plus al Uniunii Europene si a fost organizat impreuna cu partenerii: YMCA Gabrovo-Bulgaria, YMCA Tirana-Albania, YMCA Serbia, YMCA Ucraina, YMCA Bitola –Macedonia, grupul informal Vagamondo – Italia.
EU flag-Erasmus+_vect_POS